Manifestacija Dani RS u Sankt Peterburgu: Predstave, izložbe i filmovi promovišu Srpsku u Rusiji

Anita Janković-Rečević
Manifestacija Dani RS u Sankt Peterburgu: Predstave, izložbe i filmovi promovišu Srpsku u Rusiji

Banjaluka - Izložba zmijanjskog veza, brojne predstave i dokumentarni filmovi samo su dio bogatog programa kulturne manifestacije "Dani RS u Sankt Peterburgu" koja će biti održana od 10. do 13. maja u ovom ruskom gradu.

Tokom trajanja kulturnih dešavanja predviđen je i sastanak zajedničke radne grupe vlada RS i Sankt Peterburga, kao i otvaranje kancelarije Predstavništva Srpske u ovom gradu.

U Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS ističu da zajedno sa Ministarstvom prosvjete i kulture i Predstavništvom RS u Rusiji ubrzano rade na pripremama za predstavljanje Srpske u oblasti kulture u Sankt Peterburgu.

- Radi se o veoma kompleksnom programu koji na najkvalitetniji način predstavlja i promoviše kulturu, tradiciju i istoriju Srpske, kroz jasan i jedinstven pečat kulturološkog identiteta, zbog čega su neophodne složene pripreme, koje zahtijevaju duži period - rekli su u Ministarstvu za ekonomske odnose.

Istakli su da je Ministarstvo prosvjete sa ustanovama kulture već osmislilo program predstavljanja.

Kulturni program sastoji se od četiri izložbe, dvije pozorišne predstave i retrospektive sedam dokumentarnih filmova.

Posjetioci ove manifestacije imaće priliku i da uživaju u koncertu flaute, ali i da razgovaraju sa piscem iz RS.

- Muzej RS će se predstaviti izložbom zmijanjskog veza, koji je prvi element iz Srpske i BiH upisan na UNESKO-ovu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva, i izložbom o Jasenovcu koja govori o najvećem stradanju srpskog naroda u 20. vijeku - rekli su u Ministarstvu za ekonomske odnose.

Naveli su da će se Arhiv RS predstaviti izložbom arhivskih dokumenata o Narodnoj skupštini RS, dok će glumci Narodnog pozorišta odigrati dvije predstave, a u predstavljanju Srpske učestvovaće i Narodna i univerzitetska biblioteka kao i Kinoteka RS.

Direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke RS Ljiljana Petrović-Zečić ističe da su za rusku publiku pripremili pet pripovjedaka Petra Kočića koje su prevedene na ruski jezik, istakavši da će u Sankt Peterburg putovati i mladi pisac Berislav Blagojević koji će predstaviti svoja djela.

- Pripovijetke će biti prezentovane u stripu, a publikacija sadrži i Kočićevu biografiju. To je pristup koji je veoma prihvatljiv mlađoj publici koja će za kratko vrijeme moći da stekne sveobuhvatnu percepciju života i djela Petra Kočića. Predstavićemo se i petominutnim filmom koji oslikava Zmijanje, Kočića i Banjaluku sa muzičkom podlogom kompozitora Vlade Miloševića - rekla je Petrović-Zečić.

Direktor Narodnog pozorišta RS Nenad Novaković kaže da će na predstavljanje u Rusiju putovati gotovo svi glumci ove kulturne ustanove.

- Čast nam je i zadovoljstvo da predstavljamo kulturno stvaralaštvo RS sa dvije predstave. Poseban izazov biće  igrati na ruskim pozornicama. Mi smo spremni i što se nas tiče, možemo i večeras putovati u Rusiju - rekao je Novaković.

Za realizaciju manifestacije "Dani RS u Sankt Peterburgu" potrebno je 70.650 KM.

Sadržaj kulturnog programa u Sankt Peterburgu

Muzej RS, izložbe

- "Zmijanjski vez - svjetsko kulturno nasljeđe"

- "Jasenovac - koncentracioni logor"

Arhiv RS, izložba

- "25 godina Narodne skupštine RS 1991 - 2016. godina"

Narodno pozorište RS, predstave

- "Časovi u kojima ništa nismo znali jedni o drugima"

- "Sinovi umiru prvi"

Narodna i univerzitetska biblioteka RS

- Izložba "Petar Kočić - s planine i ispod planine"

- Promocija publikacije "Pripovijetke Petra Kočića", srpsko-rusko izdanje

- razgovor sa piscem Berislavom Blagojevićem

Kinoteka RS, dokumentarni filmovi

- "Dušu nisu ubili"

- "Suvenir"

- "Sunce i žica"

- "Moj Milane"

- "Biti ili ne Ivan Hiti"

- "Tanakini mostovi"

- "Bukvarica-bukvica"

Flutete

- Koncert flauta - koncertni program za flaute

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana