Manifestacija Dan polja kukuruza u Laktašima

M. L.
Manifestacija Dan polja kukuruza u Laktašima

Laktaši - Manifestacija "Dan polja kukuruza" okupila je u petak u Petoševcima kod Laktaša veliki broj poljoprivrednih proizvođača, potrošača i stručnjaka za kukuruz.

Na makroogledu površine dva hektara, zasijano je 74 hibrida kukuruza, s ciljem izbora najboljih sorti.

Načelnik opštine Laktaši Miroslav Kodžoman rekao je da je ovo manifestacija koja se održava petnaestu godinu zaredom, s ciljem unapređenja poljoprivredne proizvodnje na području ove opštine.

- Organizovali smo manifestaciju kako bismo pokazali kako se ponašaju sorte kukuruza u nepovoljnim vremenskim uslovima - rekao je Kodžoman.

Dodao je da su ratari na licu mjesta imali priliku da obiđu ogled i informišu se o novim hibridima kukuruza.

Jovo Stojčić, sa Poljoprivrednog instituta u Banjaluci kazao je da je ova godina bila jako specifična, pa je teško izdvojiti koji su hibridi bolji, a koji lošiji.

- Uslovi u kojima su ove godine uzgajani hibridi kukuruza su jako nepovoljni. Vidljive su razlike u prinosima na pojedinim područjima i parcelama - rekao je Stojčić.

Dodao je da je preporuka ratarima da postavljajući sisteme za navodnjavanje poprave prinose kukuruza. Na ovom oglednom polju zasijani su hibridi kukuruza iz nekoliko sjemenskih kuća, uključujući i hibride sa Poljoprivrednog instituta u Banjaluci.

                                                                                         

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana