Manastir Svetih Vrača Kozme i Damjana obilježio slavu

Tanjug; Srna
Manastir Svetih Vrača Kozme i Damjana obilježio slavu

VELIKA HOČA - U prisustvu nekoliko stotina vjernika manastir Svetih Vrača Kozme i Damjana u Zočištu, nedaleko od Velike Hoče i Orahovca obilježio je danas svoju manastirsku slavu.

Nakon liturgije koju je služio iguman manastira otac Stefan uz sasluženje monaštva i sveštenstva vjernici su u manastirskoj crkvi cjelivali mošti Svetih Vrača koje su danas bile izložene za posjetioce koji su došli iz svih krajeva Kosmeta, ali i iz centralne Srbije, prenijele su “Večernje novosti”.

Monasi i mještani Velike Hoče i Orahovca su i danas pripremili bogatu manastirsku trpezu za sve posjetioce, a u trpezariji su se pjevale kosovske pjesme.

Monaštvo manastira ugostilo je monahe iz Crne Gore i drugih manastira na Kosmetu, a među njima su bile i monahinje manastira Uspenje Presvete Bogorodice u Ðakovici, koje su, pored povratnice Dragice Gašić jedine Srpkinje u tom gradu.

Manastir Svetih Vrača pripada Eparhiji raško-prizrenskoj Srpske pravoslavne crkve i nepokretno je kulturno dobro Republike Srbije, prenio je Kosovo onlajn.

Sagrađen je u 14. veku, u vreme vladavine Nemanjića, na ostacima stare vizantijske svetinje, ali je njegov ktitor nepoznat.

Nevolje bratstva manastira Zočište ne prestaju od 1998. godine, monasi su ubijani, kidnapovani, maltretirani, a manastir pljačkan i paljen više puta.

Cjelokupno srpsko stanovništvo iz ovog kraja, sela Zočište, Opteruša i Retimlje protjerano je iz svojih domova, a više od 200 mještana Srba oteto ili pobijeno od strane OVK.

U prisustvu NATO mirovnih snaga, u njemačkom sektoru raspoređenom u Prizrenskom okrugu, pod zaštitom holandskih pripadnika Kfor-a septembra, 1999. godine manastirsku crkvu posvećenu Sv. Vračima Kozmi i Damjanu, albanski ekstremisti su do temelja srušili miniranjem, a manstirski komples opljačkali i spalili.

Prva poslijeratna liturgija služena je 14. jula, 2002. godine na dan Sv. Vrača uz jako obezbjeđenje Kfora i UNMIK policije, poslije navodnog obećanja tadašnjeg premijera privremenih prištinskih institucija Bajrama Redžepija, aktuelnog ministra policije, datom tadašnjem episkopu raškoprizrenskom Artemiju da će obezbjediti uslove za obnovu manastira i povratak raseljenog srpskog stanovništva.

Albanci su kamenovali sveštenstvo i vjernike, a manastir ponovo zapalili.

Na istom mjestu je 2004. godine sagrađena nova crkva istog izgleda od kamena minirane crkve.

Po povratku monasima je Kfor zabranio zvonjavu crkvenih zvona, jer je to iritiralo komšije Albance.

Vjerujući u isceliteljske moći moštiju Sv. Vrača pripadnici svih konfesija, uključujući i Albance, nisu prestali da ga pohode do današnjih dana.

Iguman Luka iz srebreničkog manastira Karno služio liturgiju u Zočištu

Iguman Luka, nastojatelj manastira Karno kod Srebrenice, služio je danas Svetu liturgiju u manastiru Zočište kod Orahovca, posvećenom Svetim vračima Kozmi i Damjanu.

Iguman Luka rekao je u besjedi da je ponosan što dolazi iz Republike Srpske i služi liturgiju u pravoslavnoj svetinji u metohijskoj kotlini povodom Svetih Kozme i Damjana.

“Svaki Srbin osjeća, diše i živi za to da posjećuje i služi u našim svetinjama na Kosovu i Metohiji, posebno u ovim teškim vremenima kada su nam iscjelitelji prijeko potrebni”, rekao je iguman Luka.

On je posavjetovao roditeljima da budu primjer svojoj djeci, da djeca sutra otvore svoja srca kao što to čine monasi na Kosovu i Metohiji.

“Svim monasima i sestrama i svim kosovsko-metohijskim Srbima neka Gospod bude na pomoći, a Pokrov Božije majke neka pokriva i čuva sve srpske zemlje i svakog Srbina”, naglasio je iguman Luka.

Okupljanje vjernika u manastiru Zočište kod Orahovca proteklo je uz stroge mjere socijalne distance, a prisustvo liturgiji bilo je omogućeno samo onima koji su vakcinisani ili su imali pi-si-ar test.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana