Manastir Sase proslavio krsnu slavu

Srna
Manastir Sase proslavio krsnu slavu

Srebrenica - Srednjovjekovni manastir Svete Trojice u Sasama kod Srebrenice proslavio je danas krsnu slavu u prisustvu velikog broja vjernika iz srednjeg Podrinja i Srbije.

Nakon Svete liturgije i litije, prelomljen je slavski kolač ispred manastira koji je 1242. godine sagradio Uroš Nemanjić.


Održan je i kraći kulturni program, a potom je priređen slavski ručak, nakon kojeg je uslijedilo narodno veselje u manastirskoj porti.

Manastir Svete Trojice u Sasama devastiran je, spaljivan i urušavan u ratovima kroz vijekove, ali su ga vjernici uvijek obnavljali. Tako je urađeno i nakon posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata.

Hram u Sasama obnovljen je i osveštan je 2010. godine, a zatim je počelo ikonopisanje i oslikavanje manastirske crkve, te izgradnja manastirskog konaka i pomoćnih objekata.

Manastirski kompleks uređen je kao park, pun je voća i zelenila, a posjećuju ga brojni vjernici iz raznih krajeva Republike Srpske i Srbije, često i ruski i turisti iz zapadnih zemlja.

Krsnu slavu danas je proslavila i Crkva Svete Trojice u mjestu Jezero u srebreničkoj mjesnoj zajednici Toplica.

Nakon vjerskog obreda i lomljenja slavskog kolača priređen je kulturno-zabavni program u kome je nastupilo Srpsko kulturno-umjetničko društvo "Sveti despot Stefan Lazarević" iz Srebrenice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana