Mališanima se dopadaju činije pune povrća

Danijela Stokanić
Mališanima se dopadaju činije pune povrća

Banjaluka - Pasulj s povrćem, pire od graška, zapečeni karfiol, kuvana pšenica, samo su neki od specijaliteta koji su se početkom ovog mjeseca našli na jelovniku vrtića u RS.

Ovi i još mnogi drugi zdravi obroci predviđeni su novim pravilnikom o uslovima i načinu ishrane u vrtićima, koji je stupio na snagu prije desetak dana. Iako je pravilnik sada važeći, nadležni nisu propisali rok do kada bi svi vrtići trebalo da ga počnu primjenjivati. Kako nove namirnice i malo drugačiji način pripreme hrane nije moguće odjednom sprovesti zbog javnih nabavki čije su procedure striktno određene, većina predškolskih ustanova postepeno je počela da mijenja jelovnike.

U to smo se uvjerili prilikom posjete vrtiću "Kolibri" u Banjaluci. Mališanima se, kako kažu, sviđaju noviteti.

Petogodišnji Luka kaže da, osim čorbe, najviše voli da jede palentu, ali i ćufte.

- Tada se baš najedem. Obožavam i ručak s puno povrća, a najviše volim brokulu i karfiol. To bih mogao bez ičega jesti. Mada, volim i palačinke - ispričao je Luka.

Njegov drugar, šestogodišnji Vuk kaže da mu se najviše sviđa pasulj koji je sada pripremljen sa povrćem, umjesto sa suvom slaninom i kobasicom.

Pomoćnik direktora Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka Mira Galić kaže da će specijaliteti sa namirnicama koje se kod nas ne mogu nabaviti morati sačekati, ali da se djeci sada služe voćni jogurti i sjeckano suvo voće u kašicama.

- Djeca u vrtićima nikad nisu ni jela nezdravu hranu. Hrana je i prije bila puna vitamina i proteina, a nutritivne vrijednosti su bile usklađene. Pred njima nikad nije ni bilo viršli, pašteta i čvrstih masti - rekla je Galićeva.

Direktor predškolske ustanove "Majka Jugovića" u Doboju Slavica Živković kaže da su u skladu sa novim pravilnikom iz vrtića izbacili sve grickalice i suvomesnate proizvode.

- Umjesto toga, uveli smo mnogo više povrća, između ostalog, karfiol, blitvu, špinat, te žitarice i razno voće - rekla je Živkovićeva i dodala da, iako ovaj način ishrane iziskuje veće troškove, neće biti poskupljenja.

Direktor vrtića "Čika Jova Zmaj" Bijeljina Joka Arsenović kaže da već nekoliko mjeseci uvode hranu prema novim smjernicama.

- Ljetos smo imali seminar o ishrani i od tada smo počeli da pripremamo hranu po smjernicama nutricioniste - rekla je ona i dodala da su izbacili viršle i paštete, a ubacili uštipke i pitu od heljdinog brašna, te mnogo povrća i voća.

Nacionalni koordinator za hranu i ishranu RS Dragana Stojisavljević kazala je da su analize jelovnika u vrtićima pokazale da mnogi obroci nemaju dovoljno proteina, minerala i vitamina, a da sadrže višak masti, zbog čega je došlo do izmjene jelovnika.

Predsjednik Udruženja privatnih vrtića RS Sanjin Buzadžija kaže da su počeli sa primjenom propisanih namirnica, ali prema svojoj recepturi. On je dodao da su u toku analize cijena namirnica, nakon čega će se znati da li će doći do poskupljenja boravka u vrtićima.

Od nadležnih nismo uspjeli da saznamo da li će i ko kontrolisati primjenu novog pravilnika o ishrani.

Neće u vrtić ako nema pite

Prema riječima zaposlenih u vrtićima širom Srpske, mališane će biti najteže naviknuti na žitarice. Međutim, ima i onih mališana koji kažu da će se sami ispisati iz vrtića ako ne bude pite za ručak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana