Mališani u Brodu postaju superjunaci

Jana Kezić, Jovana Ivanović
Mališani u Brodu postaju superjunaci

BROD - Uoči početka velikog Vaskršnjeg posta u opštini Brod i ove godine biće održane, 18. po redu, tradicionalne pokladne maškare, a u njima će prvi put učestvovati i mališani iz lokalnih vrtić, koji će ovom prilikom obući kostime svojih omiljenih superjunaka.

Tradicionalna povorka i narodno veselje u ovoj opštini, uz zabavu, muziku i kreativne kostime, osim druženja za cilj imaju i očuvanje starih običaja. Vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije opštine Brod Goran Vukojević rekao je za “Glas Srpske” da maškare vuku korijene još od perioda kada su Sloveni primili hrišćanstvo.

- Ove godine smo pokušali da motivišemo djecu kao ciljnu grupu i uspjeli smo da u manifestaciju uključimo mališane iz vrtića kao i osnovce do petog razreda - rekao je Vukojević.

Kako je dodao, veoma se raduje njihovom učestvovanju, jer će to biti muzičko-takmičarska, a prije svega zabavna manifestacija.

- Biće mnogo plesa i muzike, a organizovan je i poseban žiri koji će birati najbolju, najsmješniju, najkreativniju i najljepšu masku - rekao je Vukojević.

Biće organizovan, kako kaže, i istorijski osvrt u kojem će profesori istorije objasniti tradiciju maškara u našem narodu.

- Imaćemo nastupe vrtića i kulturno-umjetničkih društava, a mislim da će biti odlično i svi se veoma radujemo tome - poručio je Vukojević. Kako je naveo, sve što je do sada organizovala Turistička organizacija ove opštine bilo je odlično prihvaćeno, pa se nada da će tako biti i ovaj put.

- U manjim sredinama nema nekih posebnih dešavanja, pa kad se god održavaju ovakve i slične manifestacije, koje djecu “izvuku” iz kuća, roditelji to sa oduševljenjem pozdravljaju - rekao je Vukojević.

Manifestacija namijenjena mališanima, kako ističe, biće održana u petak u 17 časova u gradskom parku, a u nedelju će biti održan defile za starije učesnike, koji je malo drugačiji od dječijeg.

Načelnik opštine Brod Zoran Vidić rekao je za “Glas” da opština u nekom prethodnom periodu možda i nije dovoljno promovisala svoje potencijale i tradiciju, kojima se može ponositi.

- Maškare su svakako jedne od njih i veoma me raduje što će prvi put u njih biti uključeni i mališani, jer je bitno da učimo najmlađe da nastave tradiciju i da spoznaju njenu važnost - rekao je Vidić.

Nikola Miličić iz Broda, koji je i sam više puta učestvovao na maškarama, kaže da je veoma zahvalan Turističkoj organizaciji što je organizovala učešće zabave ovog tipa i za najmlađe stanovnike Broda.

- Svako dijete na neki način motiviše neki superjunak i samim tim požele da izgledaju i budu kao i oni, a ovo je jedinstvena prilika kada mogu izgledati baš tako i pokazati svoje supermoći - rekao je Miličić. Prema vjerovanjima, poklade su dan za praštanje i veselje, a smatra se da u period velikog posta treba ući bez grijeha. Narodna vjerovanja su povezivala period poklada sa povećanom opasnošću od zlih sila, od kojih se narod u raznim oblastima štitio na simbolične načine koje je pratilo oblačenje i paljenje, a sve to stvorilo je šarolik folklor ovog naroda.

Ljepote Broda

Goran Vukojević kaže da se opština može pohvaliti dugim tokom rijeke Save.

 - Možemo se pohvaliti prirodnim ljepotama, tradicionalnom kuhinjom, rijekom Savom, a posebno se trudimo bazirati na kulturna dešavanja, jer to ljudi vole - rekao je Vukojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana