Mališani kubure sa izgovaranjem glasova

C. M. – R. Đ.
Mališani kubure sa izgovaranjem glasova

Bijeljina, Gradiška - Sistematski pregledi za buduće đake prvake u pojedinim lokalnim zajednicama su u toku, a među najčešćim zdravstvenim problemima sa kojima mališani kubure izgovaranje pojedinih glasova, povučenost, ravni tabani i nepravilno držanje.

U Domu zdravlja Bijeljina su naveli da su pregledi za upis prvačića u školsku 2016/2017. godinu počeli 1. marta, a do sada je pregledano skoro 400 djece.

- Najčešći zdravstveni problemi su ravna stopala, otežano izgovaranje glasova najčešće R, Č, Ć, Š i Lj, te povučenost, odnosno teže ostvarivanje komunikacije sa pojedinom djecom - kazali su u Bijeljini ističući da su se slični problemi javljali i prethodnih godina.

Pregledi su u punom jeku i u dobojskom Domu zdravlja, a dnevno bude pregledano oko 20 djece.

- Uglavnom dominiraju problemi u vezi sa nepravilnim držanjem tijela, skoliozom i ravnim stopalima. Uz to se zapažaju i povremeni problemi u izgovaranja određenih glasova - kazali su u Doboju takođe napominjući da su i ranije generacije imale slične zdravstvene probleme.

U Gradišci je tokom martovskih pregleda kontrolisano zdravlje gotovo 300 budućih prvačića, a uglavnom imaju probleme sa ravnim tabanima, kao što je bio slučaj sa djecom i prethodnih godina.

Sistematski pregledi su u toku i u Domu zdravlja Trebinje gdje su istakli da podatke o broju pregleda mogu objaviti nakon 1. aprila, odnosno nakon što sva djeca budu pregledana. U Foči će pregledi početi u aprilu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana