Malini sanja modne piste Milana

Milijana Latinović
Malini sanja modne piste Milana

BANjALUKA - Duga smaragdnozelena haljina, lepršava crvena, mala crna za sve prilike i kombinezoni raznih dezena, djelić su kolekcije koju potpisuje Malini, trinaestogodišnjak Mihajlo Malinić iz Banjaluke, koji uveliko sanja modne piste Milana.

Mihajlo je od malih nogu pokazivao talenat za crtanje, a onda se prije godinu i po rodila ideja da talenat pretvori u hobi, a uz puno rada i učenja želja mu je da jednog dana to bude i njegov životni poziv. Mihajlo sanja da postane modni dizajner i da najljepše komade odjeće nastale u njegovoj radionici mašte pistama prošetaju svjetski poznati modeli. Radni sto u njegovoj sobi prekriven je crtežima u koje, osim mnogo rada i truda, ulaže i mnogo ljubavi.

Kada se rodi ideja za neku novu kreaciju ne žuri da je stavi na papir.

- Obično naveče skiciram samo model, a ujutro dorađujem i bojim. Do sada sam dizajnirao samo odjeću za žene, počeo sam sa kombinacijama pantalona i košulja, zatim haljine, a sada crtam i kombinezone. Od iduće godine planiram da dizajniram i odjeću za muškarce - ispričao je Malini za “Glas Srpske”.

Ideje i inspiraciju za svoje kreacije ovaj dječak pronalazi na društvenim mrežama, raznim aplikacijama, ali i prateći rad svjetski poznatih imena u svijetu mode. Na neki način, dodaje, uzor mu je Đani Versaće.

Uz pomoć i podršku nastavnice likovnog Jelene Crnokrak Prpić Malini je u svojoj školi”Đura Jakšić” već tri puta imao izložbu na kojoj je predstavio svoje kreacije.

Iako sanja da jednog dana velike muzičke zvijezde nose odjeću koju potpisuje Malini, prvu haljinu Mihajlo ipak želi da napravi za svoju majku Mirjanu.

- Drugarice su me mjesec dana skoro svakodnevno vukle za rukav i pitale kada ću za njih da nacrtam neke nove haljine. Iscrtao sam čitav blok i donio im da svaka izabere šta želi - ispričao je Malini koji uveliko kreira kolekciju za jesen u kojoj, dodaje, preovladavaju tamniji tonovi.

U svemu što radi majka Mirjana, otac Slobodan i brat Gavrilo su mu najveća podrška, a tu su i prijatelji koji ga bodre da uvijek ide naprijed.

- Kada je počeo da crta, nastavnica likovnog mu je dala nekoliko savjeta kako da te svoje radove poboljša. Čitavo ljeto nakon toga je crtao i spremao izložbu. Svi smo veoma ponosni na njega - ispričala je majka Mirjana, otkrivši nam da Mihajlo i te­ kako dobro glumi i imitira. 

Školovanje

Po završetku osnovne škole Mihajlo Malinić planira da upiše srednju ekonomsku ili gimnaziju kako bi stekao dobru podlogu za fakultet.

- Nisam još definitivno izabrao srednju školu, ali znam da želim studirati modni dizajn - rekao je Mihajlo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana