Maline odavno obrane, cijene ni na vidiku

Krstina Ćirković
Maline odavno obrane, cijene ni na vidiku

Bratunac - Iako su od završetka berbe maline prošla skoro dva mjeseca, još nije utvrđena otkupna cijena ovogodišnjeg roda, što proizvođačima tog voća zadaje brige jer i dalje ne znaju da li im se uloženi trud isplatio.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja malinara iz Bratunca, Srebrenice i Milića “Vilamet” Ivan Stojanović rekao je “Glasu Srpske” da će mnogi  proizvođači, zbog nedefinisane cijene na početku berbe maline, smanjiti površine zasađene tim jagodičastim voćem.

- Imamo saznanja da će određeni broj proizvođača odustati od malinarstva zbog problema koji već nekoliko godina prate tu proizvodnju - kazao je Stojanović.

On je istakao da je veoma važno na početku berbe znati otkupnu cijenu da bi se proizvođači mogli organizovati.

- Dešavalo se da ljudi angažuju berače računajući na neku prihvatljivu cijenu, a na kraju se ispostavi da korist od roda imaju svi osim proizvođača, jer dok platimo berače i sve ostale troškove, nas nema nigdje. Kada nam je cijena unaprijed poznata, možemo razmišljati da li nam se isplati da angažujemo dodatnu radnu snagu ili će maline brati članovi porodica - priča Stojanović.

Govoreći o ovogodišnjem prinosu maline, on je naglasio da je rod najkvalitetniji u posljednjih pet godina, ali da su prinosi niži od 30 do 40 odsto u odnosu na prošlogodišnje. 

Stojanović kaže da udruženje “Vilamet” ima saznanja da su dva otkupljivača saopštila proizvođačima da će za kilogram preuzete maline platiti 2,5 KM.

- Za nas je svaka cifra niža od te neprihvatljiva - poručio je Stojanović.

Na području Bratunca ovogodišnju berbu maline pratio je nedostatak berača. Mnogi su odustali od tog sezonskog posla jer im je, kažu, bila neprihvatljiva dnevnica od 40 maraka ili 80 feninga za kilogram ubranog voća.

Ulaganja

Opština Bratunac je, uz finansijsku pomoć Vlade Republike Srpske, uradila mnogo za razvoj malinarstva u posljednjih nekoliko godina. Izgrađen je sistem za navodnjavanje zasada maline i sistem protivgradne zaštite na cijelom području opštine. Formiran je i rasadnik maline iz kojeg je opština do sada donirala zainteresovanim poljoprivrednim proizvođačima oko milion sadnica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana