Maline ne daju ni feninga ispod osam KM

Miloš Vasiljević
Maline ne daju ni feninga ispod osam KM

BANjALUKA - Berba malina širom Srpske je pri kraju, a sve dok hladnjačari ne pristanu na otkupnu cijenu od najmanje osam maraka, proizvođači će ovogodišnji rod čuvati u svojim skladištima.

Poskupljenje repromaterijala i veće dnevnice beračima samo su neki od problema sa kojim su se suočili malinari, ali solidan rod i dobar kvalitet voća ulijevaju nadu da bi ova sezona, kada se podvuče crta, mogla biti pozitivna.

Predsjednik Udruženja malinara Bratunca, Srebrenice i Milića “Vilamet” Ljubiša Alempić rekao je za “Glas Srpske” da je berba ove godine nešto kraća i da nije gotova samo još u višim predjelima. Otkupna cijena, prema njegovim riječima, mora biti najmanje osam maraka, s obzirom na to da je sve poskupjelo.

- Voće je zrelo na brzinu, tako da je neobrano još samo u višim predjelima. Rod je manji nego lani za 10 do 20 odsto, ali je kvalitet dobar i ovom godinom možemo biti zadovoljni - kazao je Alempić.

Naglasio je da su proizvođači zauzeli jasan stav kada je ovogodišnja otkupna cijena u pitanju.

- Ona ni feninga ne smije biti manja od osam maraka, a realno je da bude u rasponu od osam do devet maraka. U Srbiji je bila 600 dinara, pa je opala na 550 dinara, ali to je u svakom slučaju više od osam maraka - kazao Alempić, dodavši da je već u kontaktu sa pojedinim hladnjačarima, od kojih je većina saglasna da cijena neće ići ispod osam maraka.

Ko ima veće parcele, prinuđen je da plati i berače malina, a voćari za dnevnice moraju da izdvoje i do sto maraka.

- Sve je poskupjelo, a dnevnice za radnike kreću se od 70 do 100 maraka. Malinari  su plaćali berače po toj cijeni, nisu imali izbora - istakao je Alempić.

Vlasnik hladnjače “Agro dr” Petko Rankić, koji svake godine otkupi velike količine maline, za “Glas” kaže da još čeka odgovor partnera, prevashodno iz zapadne Evrope.

- Čekamo povratnu informaciju, prije svega od Nijemaca, jer tržište zapadne Evropa još uvijek taktizira. Sve zavisi od cijene izvoza, ako mi nemamo cijenu izvoza od pet evra, onda nije realna cijena veća od osam maraka jer su troškovi veliki. Samo hladnjača troši 30.000 KM mjesečno, ali se nadam da ćemo svi biti zadovoljni, kao i prethodnih godina - rekao je Rankić.

Istakao je da izvozi na ozbiljno tržište koje iziskuje samo kvalitet.

- Njemačka, Austrija, Dubai, te zemlje Skandinavije naše su tržište. Izvozili smo i u Rusiju preko Srbije, jer oni imaju specijalne veze - kazao je Rankić.

Kupina

Ljubiša Alempić kaže da ostaje da se vidi šta će biti sa otkupom kupine, čija je berba takođe u toku.

- To je veći problem i još ne znamo da li će kupina imati prošlogodišnju cijenu. Lani je početna cijena bila dvije marke, pa na kraju stigla do 4,20 KM. Kada bi cijena bila na nivou prošlogodišnje, to bi bilo prihvatljivo - rekao je Alempić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana