Malinari u Podrinju još čekaju na isplatu odštete zbog grada:

J. K.
Malinari u Podrinju još čekaju na isplatu odštete zbog grada:

BRATUNAC - Uzgajivači maline iz srednjeg Podrinja nezadovoljni su jer još čekaju isplatu odštete za pričinjenu štetu koju je izazvao grad 24. juna prošle godine, kada zbog najavljenog leta EUFOR-ovog helikoptera nije djelovala protivgradna zaštita.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja malinara Bratunca, Srebrenice i Milića “Vilamet” Ivan Stojanović rekao je za “Glas Srpske” da je grad desetkovao prinos velikom broju vlasnika malinjaka koji strahuju da će posljedice osjetiti i predstojeće sezone.

- Šteta u Bratuncu procijenjena je na više od dva miliona maraka, ali bitno je istaći da nije sva opština bila zahvaćena gradom. U pogođenim malinjacima štete idu i do 50 odsto, što je pojedinim gazdinstvima prepolovilo rod i prihode - rekao je Stojanović, dodajući da je opštinska komisija izašla na teren i procijenila štetu.

Naglasio je da su proizvođači dobijali obećanja Opštine i Vlade da će im biti isplaćena određena naknada, što još nije realizovano. Posljedice od prošle godine, kako kaže, odraziće se i na ovu jer su oštećeni laktari, što će sigurno uticati na ovogodišnji rod.

- Svi govore kako je prošle godine bila dobra otkupna cijena, ali šta vrijedi kada je ljudima na samom početku berbe sve bilo uništeno - poručuje Stojanović.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da navedenog dana JP “Protivgradna preventiva” nije moglo da dejstvuje na području srednjeg Podrinja, jer nije dobijena dozvola od kontrole leta na aerodromu u Tuzli zbog aktivnosti koje je imao helikopter EUFOR-a, a o tome je ovo preduzeće odmah obavijestilo javnost.

Objasnili su da Ministarstvo ne vrši nadoknadu šteta nastalih usljed vremenskih neprilika, nego osiguravajuće kuće.

- Ministarstvo godinama apeluje na poljoprivredne proizvođače da osiguraju svoje usjeve, a u Pravilniku o podsticajima imamo mjeru kojom sufinansiramo premiju osiguranja u iznosu od 50 odsto od premije - naveli su u Ministarstvu za “Glas Srpske”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana