Mali saobraćajci brinu o drugarima

Milijana Latinović
Mali saobraćajci brinu o drugarima

Banjaluka, Prijedor - O bezbjednom prelasku osnovaca preko ulice, posebno na raskrsnicama i drugim opasnim mjestima, te njihovoj bezbjednosti u saobraćaju na izletima, ekskurzijama i organizovanim posjetama institucijama brinu školske saobraćajne patrole koje čine đaci starijih razreda, organizovane u 88 osnovnih škola širom Srpske.

Osnivanje školskih patrola odvija se kroz rad saobraćajnih sekcija u osnovnim školama u sedam gradova i 20 opština, i to kroz saradnju Ministarstva prosvjete i kulture, Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), Auto-moto saveza Republike Srpske i lokalnih zajednica.

- Školska saobraćajna patrola može obavljati aktivnosti samo u prisustvu saobraćajne policije, a uglavnom regulišu saobraćaj u blizini škole tako što brinu o organizovanom i što bezbjednijem prelasku djece preko kolovoza - naveli su u MUP-u RS i naglasili da članovi tih patrola moraju biti stručno osposobljeni i jednoobrazno obilježeni.

Istakli su da su tokom obezbjeđenja prelaska djece preko ulice u blizini škola članovi patrola ovlašćeni da uz nadzor policijskih službenika MUP-a izdaju potrebna naređenja drugim učesnicima u saobraćaju.

- Članovi školskih patrola regulišu saobraćaj isključivo sa trotoara ili druge pogodne pješačke površine - naveli su u MUP-u.

Nastavnik u banjalučkoj Osnovnoj školi “Ivo Andrić” i vođa saobraćajne sekcije Zoran Marmat kaže za “Glas Srpske” da đaci u okviru te sekcije izučavaju saobraćajne propise, a potom oni najbolji polažu ispit za patrolu.

- Nakon što uspješno polože ispit, đaci dobijaju odgovarajuća odijela, fluoroscentne prsluke, kape na kojima piše saobraćajna patrola i palicu na kojoj piše stop. Oni prate učenike mlađeg uzrasta do pozorišta, bioskopa ili neke druge ustanove - rekao je Marmat i naglasio da polaznici saobraćajne sekcije nižu veoma dobre rezultate na takmičenjima.

Saobraćajna patrola te banjalučke škole trenutno broji pet učenika sedmog razreda.

Da su osnovci i te kako zainteresovani za učešće u saobraćajnim sekcijama potvrđuju i u prijedorskoj Osnovnoj školi “Petar Kočić”, u kojoj saobraćajnu patrolu čini 14 obučenih osnovaca.

- Patrolu čine učenici petih i šestih razreda koji su položili test i na školskom poligonu savladali sve potrebne vještine i uz pomoć saobraćajnog policajca pomažu mlađim drugarima da bezbjedno pređu ulicu i upoznaju ih sa opasnostima u saobraćaju - rekao je pedagog škole Zoran Mršić.

Bijeljina

Na području Bijeljine u toku je formiranje saobraćajnih patrola u tri osnovne škole. Patrole će dobiti osnovna škola “Knez Ivo od Semberije” u gradu, škola u naselju Dvorovi i “Petar Petrović Njegoš” u Velikoj Obarskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana