Mali poeta Đorđe Kovačević iz Sokoca stihove oživljava kistom

Danijela Stokanić
Mali poeta Đorđe Kovačević iz Sokoca stihove oživljava kistom

Banjaluka - Atletika, književnost i slikanje samo su neki od talenata koji krase učenika osmog razreda Osnovne škole "Sokolac" Đorđa Kovačevića, koji na takmičenjima niže samo prva mjesta.

Fizika, matematika i ruski jezik za njega nisu bauk, pa je na opštinskim takmičenjima iz ovih predmeta osvojio prva mjesta, a dobitnik je i niza nagrada na literarnim konkursima.

Ovaj svestrani dječak, za kojeg se sa sigurnošću može reći da je jedan od najtalentovanijih osnovaca u Republici Srpskoj, autor je prve samostalne knjige "U zagrljaju života", koja je odštampana u 300 primjeraka. Pojašnjava da u ovoj knjizi, u izdanju Kulturno-izdavačkog centra "Srpska kuća" iz Požarevca, najviše ima priča i pjesama o ljubavi, miru, sreći i pravim životnim vrijednostima.

- Planiram da pišem roman sa nešto drugačijim sadržajem u odnosu na knjigu. Roman bi trebalo da prikaže ljudske živote i odnose ljudi i natprirodnih sila - rekao Đorđe Kovačević.

Njegova prva ljubav je atletika, kojom se bavi još od trećeg razreda, a najbolji je u trčanju na 600, 800 i 1.000 metara.

- Kroz atletiku sam otkrio i druge talente. Trenirajući atletiku moj pogled na svijet i na sve ono što nas okružuje postajao je zreliji, a to sam mogao samo da iskažem pisanom riječju - rekao je Đorđe, za kojeg njegovi sugrađani kažu da je čudo od djeteta.

Talenat za slikanje otkrio je početkom šestog razreda, a u šareni svijet boja, uveo ga je nastavnik Mladen Ćajić.

- Tada sam prvi put vidio neke tehnike u slikarstvu, za koje nikad nisam čuo. Sve to me podstaklo da se okušam i u slikarstvu, što mi je dobro krenulo. Tako da sve ono što u pjesmici ne mogu da sročim, to naslikam ili nacrtam, pa kroz crtež pošaljem poruku - istakao je ovaj đak sokolačke škole.

Dodao je da mu je na početku bilo teško da uskladi sve aktivnosti sa školskim obavezama, ali uz, kako kaže, podršku porodice, drugara i nastavnika ništa nije nemoguće.

- Sad tačno znam kad je za šta vrijeme, a da ne zapostavljam svoje drugare. Osim toga, i ja sam dijete i volim da se igram. Gotovo ne prođe veče, a da ne prošetam sa drugarima, a stalno smo u kontaktu putem društvenih mreža - priča Đorđe.

Sebe za šest-sedam godina vidi kao studenta biologije, jer ga ta oblast posebno privlači. Svojim vršnjacima poručuje da ne odustaju od svojih snova, kao i da se okušaju u raznim vodama, jer niko ne zna za šta je rođen.

Na Đorđa je posebno ponosna njegova nastavnica srpskog jezika Nataša Cvijetić, koja kaže da je ovaj dječak u najboljem svjetlu pronio ime svoje škole i grada kroz Srpsku i šire.

- Pravo zadovoljstvo je raditi sa ovakvim učenikom. Za svoje godine veoma je zreo i ima bogat rječnik. Osim toga, uvijek nauči i više nego što treba, a svoje znanje dopunjava i  informacijama sa interneta - rekla je Cvijetićeva.

Dodala je da je Đorđe, uprkos svim obavezama, odličan učenik, a prema njenim riječima, kad dođe u deveti razred, najvjerovatnije će biti proglašen za učenika generacije.

Nagrade

Đorđe Kovačević kaže da je za njega najznačajnija nagrada prvo mjesto na literarnom stvaralaštvu "Prva učiteljica u BiH - Staka Skenderova" u Banjaluci.

Dva puta je nagrađivan na literarnom konkursu "Svetosavlje", a nagrada je stigla i sa "Drinskih večeri poezije" iz Goražda.

Na konkursu Crvenog krsta Srpske "Snaga humanosti" bio je drugi, a za prozu o temi "Život i delo Nikole Tesle" dobio je treću nagradu na nivou Srpske.

Ništa manje diploma i medalja nema ni sa sportskih takmičenja, a tu su i nagrade i za najbolje slike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana