Mala matura lupa za znanje

A. J.
Mala matura lupa za znanje

Banjaluka - Uvođenje male mature je dobar potez, jer bi pružila jasniju sliku znanja osnovaca i učinila objektivnijim upis u srednje škole, saglasni su predstavnici obrazovnih ustanova.

Novinu u obrazovnom sistemu najavio je u intervjuu za "Glas Srpske" ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević, ističući da je mala matura u regionu pokazala dobre rezultate. U početku bi mala matura bila uvedena u manji broj škola, a ukoliko se pokaže korisnom, zaživjela bi u svim obrazovnim ustanovama. Povod za taj potez su problemi koji su uočeni prilikom upisa u srednju školu i poplava odlikaša i vukovaca u posljednjih nekoliko godina.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović smatra da će uvođenje male mature doprinijeti objektivnijem upisu učenika u srednje škole.

- Analize koje smo sproveli pokazuju odstupanja od zaključne ocjene i stvarnog znanja svršenih osnovaca - rekao je Damjanović.

Ističe da će mala matura uticati i na drugačije koncipiranje upisne politike i ujednačavanje interesovanja za zanimanja koja nude srednje škole.

- Rezultati male mature daće đacima do znanja da njihove želje nisu ostvarive ukoliko ne pokažu znanje. Gimnaziju, ekonomsku i medicinsku školu će upisivati najbolji. Oni koji pokažu manje znanja moraće na zanate - kaže Damjanović.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije Dušan Mišljenović smatra da će mala matura podstaći djecu da uče više i redovnije.

- Svi će morati kvalitetnije da rade, od nastavnika do učenika. Matura će jasnije pokazati koliko su učenici potkovani znanjem - kaže Mišljenović.

Da je mala matura pozitivna inicijativa smatra i predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola na području Laktaša, Srpca, Prnjavora i Gradiške Radoslav Savanović.

- Ispit će jednim dijelom biti stresan, ali moramo djecu od malih nogu naviknuti da se njihovo znanje vrednuje i provjerava i da od toga zavisi slijed životnih aktivnosti - kaže Savanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana