Majstori za volanom iz Laktaša planiraju da osnuju sportski klub: Ljubav prema reli-trkama prenose na mlade

Jana Kezić
Majstori za volanom iz Laktaša planiraju da osnuju sportski klub: Ljubav prema reli-trkama prenose na mlade

BANjALUKA - Da ljubav prema automobilima i brzoj vožnji ne poznaje granice ni godine, svjedoče majstori za volanom iz Laktaša, među kojima su i oni koji već gaze osmu deceniju života sa željom da strast prema tom sportu krunišu osnivanjem kluba.

Ova ekipa ljubitelja automobilizma trenutno broji desetak članova i već dugi niz godina aktivno učestvuju u takmičenjima u auto-slalomu i OSV reliju širom Srpske i BiH.

Još kao mali gledajući TV prenose svjetskih prvenstava u reliju i Zlatko Buliga poželio je da se time bavi. Kako je ispričao za “Glas Srpske” život mu se kasnije okrenuo baš u tom smjeru, a njegovo zanimanje oduvijek su auto-mehanika i elektrika. Kada se to sve spojilo, priča Buliga, rodila se i ideja za osnivanjem kluba.

- Riječ je o disciplini koja nije pretjerano skupa, ali traži mnogo vremena u autu i putovanju. Osnivanjem kluba želimo da uvedemo mlade generacije u ovaj sport i na taj način ih sklonimo sa ulice, koje nisu mjesto za pokazivanje vozačkih sposobnosti i kvaliteta automobila - kazao je Buliga. Sve više je mladih koji se “dočepaju” skupih auta i “jurcaju” po putevima, kaže Buliga, ističući da je bolje da taj adrenalin ispucaju na za to predviđenoj cesti, u sigurnom okruženju i druženju.

Ovaj vrsni vozač kaže da se ekipa, čiji je i on član, do sada takmičila u okviru AMD Laktaši koji im je uvijek i rado pružao veliku podršku, ali za osnivanje kluba im je potrebna i dodatna pomoć, kako njihove opštine tako i sponzora, koji bi postali počasni članovi kluba.

- Među vozačima koji se trenutno takmiče imamo mladih koji su nedavno položili vozački ispit, ali i našeg najstarijeg takmičara u šampionatu koji ima 73 godine. Želim da naglasim da godine nisu bitne za sve koji žele da nam se pridruže i oprobaju svoje umijeće za volanom - kazao je Buliga. Prema njegovim riječima, posebne obuke za ovaj sport nema, potrebno je imati adekvatnu opremu, kombinezon ili odjeću dugih rukava i kacigu te dobro poznavati stazu.

- Auto mora biti po standardima kao u saobraćaju, a ona koja su trkaća imaju još nadogradnji, kao što je sigurnosni kavez - kazao je Buliga. Zanimljivo je, kako kaže, to što je dozvoljeno da omladina kada navrši 16 godina, čak i prije položenog vozačkog ispita može učestvovati u takmičenju, ali uz saglasnost roditelja.

- Kod nas je najviše zastupljeno takmičenje auto-slalom koji je na neki način i preduslov za sljedeće i ozbiljnije trke, brdske i kružne. One su dosta zahtjevnije, potrebno je mnogo više novca i truda - rekao je Buliga i dodao da je u toku izrada dokumentacije koja je potrebna za otvaranje kluba kao i potraga za adekvatnom prostorijom koja bi bila sjedište.

Uspjesi

Ljubitelji brze vožnje iz Laktaša bili su predstavnici Srpske na “Tesla reliju” u Srbiji, koji se boduje za svjetski šampionat i tu su došli do prvih bodova na međunarodnoj sceni. Kada je riječ o domaćim takmičenjima tu su u igri za prva tri mjesta u konkurenciji ekipa, a pojedinačno su osvojili dosta medalja i pehara, čak i “Zlatnu kacigu” u auto-slalomu. Ništa manje nije bitno ni osvojeno prvo, drugo i treće mjesto na tradicionalnom reliju Kozara - Tjentište 2021. kao i ekipno prvo mjesta na Kozari. U takmičenju održanom u Trebinju svi vozači pojedinačno došli su do neka od prva tri mjesta i osvojili zaslužna priznanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana