Maglajani: Pjesmom, igrom i bogatom trpezom njeguju običaje

A. J.
Maglajani: Pjesmom, igrom i bogatom trpezom njeguju običaje

Laktaši - Raznovrsni kulturno-sportski program, uz igru, pjesmu i bogatu trpezu, obilježio je manifestaciju "Selu u pohode, Duhovi 2016" kojom su u Maglajanima kod Laktaša predstavljene ljepote običaja.

Manifestaciju su u nedjelju uveče organizovali mještani Maglajana uz pomoć fudbalskog kluba Borac iz njihovog mjesta. Član organizacionog odbora Vladimir Makarić rekao je da se radi o druženju koje se organizuje drugu godinu zaredom.

- Posjetioci su uživali u fudbalu, nastupima folklorne sekcije "Slavko Mandić", te muške i ženske pjevačke etno-grupe našeg sela. Pažnju su privukli i nastupi tamburaša i harmonikaša, ali i dječije recitacije - rekao je Makarić. 

Dodao je da je cilj okupljanja da bar na jedan dan u selo vrate nekadašnje stanovnike, mještane koji su iz njega otišli "trbuhom za kruhom".

Jedan od njih je i Radovan Kesić koji je došao iz Austrije kako bi vidio stare prijatelje, zapjevao i zaigrao s njima. 

Pomoć u organizaciji pružio je i direktor Komunalnog preduzeća "Budućnost" Laktaši Milovan Bajić koji je kazao da su se vodili idejom da ljudi bar nakratko zaborave svakodnevne probleme, te da se opsute uz igru i pjesmu.

- Htjeli smo da ovo druženje vrvi od djece i omladine i u tome smo uspjeli. Želja nam je da što više mladih ostane na selu, zato se i trudimo da im obezbijedimo razne aktivnosti - kaže Bajić. 

Vrijedna domaćica Mira Blesić dva dana je pripremala raznovrsna tradicionalna jela kako bi svi posjetioci uživali u specijalitetima spremljenim po receptima naših baka. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana