Magija salse osvaja sve više Trebinjaca

Ratomir Mijanović
Magija salse osvaja sve više Trebinjaca

Trebinje - Kada je prije sedam godina u Plesnom klubu "Maris" počela da radi škola salse, malo ko je slutio da će ovaj latino-američki ples za mnoge Trebinjace postati više od hobija, zanesenjaštvo koje otvara nove dimenzije života, strast koja spaja ljude i širi prijateljstvo, ruši predrasude i ukida granice.

Sve je i ovog puta počelo od Slaviše Sredanovića, instruktora plesa i osnivača trebinjskog plesnog kluba, koji je već tada regionalni fenomen, salsu, odlučio da dovede i u grad na Trebišnjici. On kaže da je kroz školu salse proteklih godina prošlo više od stotinu Trebinjki i Trebinjaca.

- Nove generacije mijenjale bi one koji bi odlazili na studije ili bi im porodični život odredio drugačije prioritete, ali i jedni i drugi ostajali bi uz salsu kroz stečena nova prijateljstva, uspomene na druženja, žurke i putovanja - kazao je Sredanović.

Ističe da su vrata škole svima otvorena. Najmlađi polaznici imaju svega tri i po godine, a među njihovim članovima bila je i baka od 70 ljeta.

- Nije vodila mnogo računa o ritmu, ali je bila tu jer voli muziku i ples. Kad je jednom prilikom ova starija dama plesala, sugerisao sam joj, onako stidljivo, da njen ples baš i nije u ritmu, a ona mi je odlučno odgovorila "Znam, ali mi je divno!". Najdraži su mi ti članovi koji dođu bez kompleksa, bez obzira na svoje sposobnosti i vještinu, a koji su tu jer im je divno - priča Slaviša.

Dodao je da zbog ovoga salsa i nosi epitet društvenog plesa, te da muzika, ritam i dobra zabava povezuju žene i muškarce, ljude raznih životnih dobi, različitih obrazovanja, zanimanja i društvenih slojeva. Kaže da na časovima nema konkurencije, niko nije opterećen uspjehom, jedni drugima pomažu, a katkad i instruktori uče od svojih učenika.

Posebna priča su salsa žurke koje su u trebinjskom slučaju odavno postale i "prekogranični" fenomen. Prema njegovim riječima salsa je uspostavila mostove i tamo gdje politika nije znala ili nije htjela. Saradnjom plesnih klubova "Migado" iz Nikšića, trebinjskog "Marisa", "Ritmo de salsa" iz Dubrovnika i "Bajamo salsa" iz Herceg Novog, zaljubljenici u ovaj ples druže se gotovo svakog vikenda na salsa zabavama, koje se organizuju u nekom od ovih gradova. Kao gosti na žurkama navrate i plesači iz Podgorice, Budve, Splita, Zadra, Osijeka i drugih gradova.

- Ples briše granice. Uz njega zaboravljamo sve prepreke i barijere iz prošlosti. O tome se na našim zabavama i ne priča. Akcenat je isključivo na druženju, muzici, plesu i dobroj energiji. Svi nose lijepa iskustva sa tih žurki i one su novi i lijep sadržaj u ovim gradovima - kaže ljekar Saša Borjan, koji je salsu naučio još u vrijeme studija, a danas je instruktor ovog plesa u "Marisu".

Kao ljekar, kaže, salsu svakom rado preporučuje kao dobru zabavu koja psihički rasterećuje od nagomilanog stresa, a ujedno podstiče i na potrebnu fizičku aktivnost.

- Mladi danas previše borave u zatvornim prostorijama, za računarima, uz televizore i telefone i u automobilima, a organizam nije predisponiran za takav život. Ples je jedan od načina kako da pokrenete svoje tijelo, a jednako su važni i psihički benefiti. Moj posao ljekara je veoma zahtjevan, odgovoran, a stoga i stresan, a svako ko se bavi stresnim poslom mora da nađe sebi neki ventil i mehanizam odbrane. Prva stvar koju na treningu kažemo plesačima je da isključe mozak, ostave iza sebe težak radni dan i da se prepuste ritmovima muzike i druženju - ističe dr Borjan.

Ples ulice

Instruktori plesa tvrde da salsa lako i neopozivo "ulazi pod kožu" svima kojima senzualni i zanosni afro-karipski ritmovi barem jednom pokrenu tijelo.

Salsa je socijalna igra, ples ulice. Po svijetu, a sve češće i kod nas, igra se na trgovima, ulicama, pod vedrim nebom. Ovaj ples ime je dobio od riječi salsa što znači sos, i to začinjen, čime se sugeriše da je ples spoj različitih uticaja. Muzikolozi smatraju da je salsa nastala 1969. godine kada je Karlos Santana otpjevao svoj čuveni hit "Oje Komo Va", a svjetskoj popularnosti ovog plesa su doprinijeli i filmovi "Kraljevi mamba" i "Buena vista sošl klab".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana