Lučić: Incko da zaustavi pokušaje uništavanja tragova srpskog postojanja u Sarajevu

GS
Lučić: Incko da zaustavi pokušaje uništavanja tragova srpskog postojanja u Sarajevu

ISTOČNO SARAJEVO - Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić očekuje od visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da će preduzeti konkretne korake da budu zaustavljeni pokušaji zastrašivanja i uništavanja tragova srpskog postojanja na području Kantona Sarajevo, a, ukoliko ništa ne preduzme, smatra Lučić, poništiće jedan od razloga svog boravka i rada u BiH.

U pismu upućenom Incku povodom nedavne pljačke Crkve Svetog Save u Blažuju, u opštini Ilidža, Lučić je istakao da nedjela koja se dešavaju ovih dana, kao što su skrnavljenja i pljačkanja srpskih crkava, ukazuju da ovdje još žive ljudi koji nisu za mir i suživot, dodajući da se nada da su oni u manjini, saopšteno je iz Skupštine grada Istočno Sarajevo.

Lučić je podsjetio da je od početka godine zabilježeno više napada kojima je pričinjena šteta na vjerskim objektima i nadgrobnim spomenicima - u januaru su nepoznati počinioci nasilno ušli, oštetili i opljačkali Crkvu Svetog Save u Blažuju, koja je sagrađena 1897. godine i koja je proglašena za nacionalni spomenik BiH.

Prema njegovim riječima, u julu je opljačkana Crkva Svetog Ilije u Ilijašu, koja je sagrađena 1881. godine, a u ovom mjesecu su takođe oštećeni Parohijski dom pored pravoslavnog groblja na Vrelu Bosne i opet Crkva Svetog Save u Blažuju i tom prilikom ukradeni bogoslužbeni predmeti.

"Počinioci najčešće ostaju neotkriveni. U jednom slučaju koji se desio ranije, prilikom skrnavljenja groblja u naselju Osijek, osumnjičena lica su, iako su priznala svoje nedjelo, puštena zbog nedostatka dokaza", podsjetio je Lučić.

U pismu je istaknuto da se malobrojni Srbi koji su ostali na svojim imanjima poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, zajedno sa sveštenstvom Mitropolije dabrobosanske i uz pomoć predstavnika Grada Istočno Sarajevo i Republike Srpske, trude da očuvaju srpske bogomolje i baštinu koja je ostala u Kantonu Sarajevo kao dokaz viševjekovnog postojanja Srba na ovim prostorima.

"U tom nastojanju ih ometaju i sprečavaju neodgovorni pojedinci koji krađama srpskih crkvenih relikvija pod okriljem noći ostvaruju neku materijalno-finansijsku korist, ali istovremeno čine neprocjenjivu štetu procesu uspostavljanja međunacionalnog pomirenja i povjerenja", naveo je Lučić.

Prema njegovim riječima, ikone i kandilo su svetinje koje krase kuću svakog srpskog domaćina, pa tako i Srpske pravoslavne crkve, te onaj ko se usudi da uništava srpske svetinje postaje neprijatelj srpskog doma i crkve.

"Još vjerujemo i nadamo se da je broj ovih zlonamjernika mali da bi uništio našu želju za dobrosusjedskim odnosima i suživot različitih vjerskih konfesija", istaknuto je u pismu upućenom visokom predstavniku.

Lučić je naveo da glas osude navedenih nedjela od strane političara, prije svega bošnjačkih, po pravilu izostaje ili nije dovoljno snažan, te dodaje da je neophodna jasna politička opredijeljenost, kao podstrek radu policijskim organima u pronalaženju počinilaca krivičnih djela, ali i kao podrška srpskom narodu da može u slobodi da živi, radi i ispunjava vjerske potrebe i na prostorima gdje je u manjini, što, na kraju krajeva, garantuje i Ustav BiH.

"Iskreno, nisam zadovoljan ni reakcijom srpskih političara, posebno onih koji predstavljaju srpski narod u zajedničkim institucijama BiH. Molim Vas, da kao visoki predstavnik međunarodne zajednice zadužen za sprovođenje civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, iskoristite Vaš uticaj i snagu zajednice koju predstavljate i snagom Vašeg autoriteta zauzmete se za rješavanje problema koje sam naveo", naglasio je Lučić u pismu.

On je zamolio Incka da pruži maksimalnu podršku Njegovom visokopreosveštenstvu mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu u njegovim naporima i nastojanju da se Srpskoj pravoslavnoj crkvi vrati imovina oteta od komunističkog režima prije skoro osam decenija.

Razlog za upućivanje pisma Incku, Lučić navodi njegovo jučerašnje prisustvo pomenu nevinim žrtvama iz opštine Trnovo koje su stradale u ljeto 1992. godine.

Među 232 srpske žrtve nalazi se mnogo žena, djece /najmlađe 18 mjeseci/ i staraca /najstariji 96 godina/, kao i sveštenik Neđeljko Popović.

Tog nesrećnog ljeta zapaljena je crkva u Trnovu posvećena Svetom Georgiju, koja je sagrađena 1886. godine. Za ove monstruozne zločine još niko nije osuđen. /kraj/ag/am

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana