Lovci na fotelje ruše većinu u Srebrenici

Krstina Ćirković
Lovci na fotelje ruše većinu u Srebrenici

Srebrenica - Pet odbornika Saveza SDA-SBiH koji su u Skupštini opštine Srebrenica opozicija, po dva iz SDS-a i DNS-a koji su bili dio vladajuće koalicije, te po jedan odbornik iz PDP-a i Pokreta za preokret obavijestili su rukovodstvo parlamenta da su formirali novu skupštinsku većinu.

Jedanaest odbornika zatražilo je od predsjednika i potpredsjednika Skupštine opštine Hamdije Fejzića (SDA) i Radomira Pavlovića (SNSD) da u roku od 15 dana bude zakazana sjednica na kojoj će biti smijenjeno rukovodstvo parlamenta. U pismenom zahtjevu za zakazivanje sjednice navedena su imena i po jednog odbornika SDP-a BiH i SRS-a, ali oni nisu potpisali ovaj akt.

Većinu u lokalnom parlamentu do sada je činilo pet odbornika SNSD-a, te po dva iz SDS-a, DNS-a, SDA i SDP-a. 

- Ulaskom u koaliciju sa predsjednikom srebreničke Islamske zajednice Alijom Tabakovićem, koji je na čelu petorke Saveza SDA-SBiH, SDS ruši srpsko jedinstvo u Srebrenici, nastavljajući politiku iz Sarajeva koja vodi ka urušavanju Srpske - rekao je Pavlović, koji je dodao da je uvjeren da će  "predstavnici DNS-a razmisliti".

Upozorio je da postoje saznanja o određenim novčanim obećanjima da bi pojedini odbornici napustili postojeću i pristupili inicijatorima nove većine.

- To bi, ako je tačno, trebalo ispitati i sankcionisati - istakao je Pavlović.

Fejzić, koji je sa još jednim poslanikom SDA dio sadašnje većine, ocijenio je da se radi o klasičnoj borbi za fotelje.

- Grupa odbornika okupljena oko Tabakovića tražila je 30 odsto učešća u vlasti, a ja sam, u dogovoru sa  predstavnicima srpskih stranaka, dobio 50 odsto. Na pomolu je politička kriza u Srebrenici, koja nije potrebna ni načelniku Mladenu Grujičiću (SNSD), ni narodu koji ovdje živi - istakao je Fejzić, konstatujući da je veoma teško obezbijediti stabilan rad Skupštine sa tijesnom većinom, kao i donošenje odluka koje su važne za ovu opštinu.

Predsjednik Opštinskog odbora SDS-a i odbornik te stranke Momčilo Cvjetinović, koji je pristupio novoj većini, kaže da je i dalje spreman da razgovara s predstavnicima SNSD-a o partnerskom učešću u vlasti i raspodjeli funkcija.

- Predstavnici SNSD-a nisu željeli da razgovaraju s nama jer misle da im sa pet odbornika pripadaju sve funkcije i rukovodna mjesta - tvrdi Cvjetinović, koji je odbacio tvrdnje Pavlovića da SDS ruši srpsko jedinstvo u Srebrenici.

Tabaković očekuje da se novoj većini do početka sjednice Skupštine opštine priključe još dva odbornika.

Sukob i prijetnje

Situaciju u Srebrenici dodatno komplikuje sve jači sukob dvije frakcije u SDA. U jednoj je pet odbornika Saveza SDA-SBiH okupljenih oko Alije Tabakovića, koje podržava istaknuti funkcioner SDA Sadik Ahmetović, a u drugoj dva odbornika sa Hamdijom Fejzićem na čelu. Ahmetović je juče rekao da mu je u petak telefonski prijećeno, a da se prijetnja odnosi na njegovo dijete.

- Bezbjednosne agencije utvrdile su da je prijetnja stigla iz Njemačke, od Jakoba Fejzića, brata Hamdije Fejzića - rekao je.

Fejzić je negirao tvrdnje Ahmetovića, dodavši da ga brat sigurno ne bi na takav način branio. Kazao je da Ahmetović ne bira sredstva da ga ukloni sa političke scene. Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je da je Ametoviću prijetila osoba iz Njemačke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana