Lovačko udruženje “Rogatica” broji više od 220 članova: Zaštita lovišta osnovna zadaća

Sreten Mitrović
Lovačko udruženje “Rogatica” broji više od 220 članova: Zaštita lovišta osnovna zadaća

ROGATICA - Lov je od davnina bio nezaobilazan dio života značajnog broja Rogatičana, što pokazuje i podatak da lokalno lovačko udruženje trenutno broji više od 220 članova, čija je osnovna zadaća zaštita divljači i unapređenje lovišta.

Udruženje “Rogatica” gazduje brdskim lovištem “Mednik” površine veće od 42.000 hektara, a njegov osnovni zadatak, kako kaže predsjednik Upravnog odbora Darko Jovičić, bio je i ostao unapređenje lovstva kroz uzgoj i zaštitu divljači te zaštita prirode.

S tim ciljem je i planski odstrel pojedinih vrsta divljači, među kojima su i srndaći. Na osnovu prebrojavanja tokom prošle zime i poslije dobijanja saglasnosti resornog ministarstva u Vladi Republike Srpske, u tek minuloj sezoni planiran je odstrel 44 jedinke, od kojih dvije za komercijalne svrhe, a ostale za “dušu” matičnih lovaca.

- Nakon što je istekla sezona lova na srneću divljač, prema obaveznoj prijavi svakog odstrela, došlo se do podatka da je odstrijeljeno 34 srndaća čiji su rogovi kao trofej ovih dana bili na ocjeni stalne stručne komisije pri udruženju - kazao je Jovičić.

Opšta ocjena komisije, reče on, je da je rogovlje bilo prosječne vrijednosti, a to će reći i da su same odstrijeljene životinje bile nešto slabije fizičke kondicije. Samo su jedni rogovi “zaradili” 109,11 poena, a spretnom lovcu Danku Mariću iz Rogatice za dobar pogled donijeli su bronzanu medalju.

Marić, koji potiče iz porodice koja se već generacijama bavi lovom, za “Glas Srpske” priča da je 1995. prvi put kao još golobrad pošao u lov.

- Za 28 godina bavljenja lovom na svoj konto uknjižio sam oko 100 jedinki srneće divljači i više od 300 divljih svinja koje su mi “specijalnost” - kaže Marić koji sumnja da bi svi njegovi lovački trofeji mogli stati u jednu prostoriju prosječne veličine.

Pošto je lovna sezona na srneću divljač zatvorena, lovci u Rogatici imaju još šansu da se iskažu na odstrelu druge divljači. Planiran je odstrel dva mrka medvjeda, 84 divlje svinje i tri vuka.

Hrana

Rogatički lovci planiraju, kako naglašava Drago Jovičić, da naredne zime u lovište iznesu 7.500 kilograma sijena, 4.000 kilograma gomoljaste hrane, 11.000 kilograma kukuruza i 540 kilograma soli.

Planirali su i da izgrade još osam novih automatskih hranilica za divljač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana