Loši putevi tjeraju turiste iz Foče

Radmila Đević
Loši putevi tjeraju turiste iz Foče

Foča - Loši putevi prema turističkim destinacijama, nedovoljno smještajnih kapaciteta, prije svega u Nacionalnom parku "Sutjeska", glavni su nedostaci turističke ponude opštine Foča.

Iako rezultati turističke sezone još nisu sumirani, u Turističkoj organizaciji Foča sa sigurnošću već mogu reći da je 2015. bila uspješnija od prethodne. Naglašavaju da bi otklanjanjem nedostataka bili stvoreni uslovi za produženje sezone i posjetu većeg broja turista.

Jedinstvene prirodne ljepote fočanskog kraja privukle su ovog ljeta na hiljade turista. Ipak, veći broj gostiju i dobra sezona pokazale su brojne manjkavosti fočanskog turizma.

- Da bi bila unaprijeđena turistička ponuda prvi zadatak je adaptacija ili rekonstrukcija puteva koji vode do Pješčanih piramida, lokaliteta u NP "Sutjeska" i prema rafting kampovima. Loši putevi su prva pritužba svih turista koji nas posjete i domaćih i stranih - istakla je direktor TO Foča Ljeposava Đajić.

Ona je ukazala na to da je neophodno povećanje smještajnih kapaciteta, jer ponekad nemaju gdje da smjeste sve turiste.

Fočanskom turizmu neophodna je i bolja promocija, kao i stručno usavršavanje i dokvalifikacija radnika u turističko-ugostiteljskoj djelatnosti.

- Shvatili smo šta je sve neophodno da se poboljšamo i u narednom periodu krenućemo zajedno sa svim partnerima i lokalnom zajednicom u rješavanje problema - rekla je Đajićeva.

Prema njenim riječima, u narednoj godini biće organizovana putovanja novinara, odnosno turoperatera. Promocija Pješčanih piramida takođe je prioritet, a u planu je uređenje ovog lokaliteta. Naglasila je da je u planu i štampanje mape radi lakšeg snalaženja turista.

Sutjeska

Proširenje smještajnog kapaciteta biće zadatak i NP "Sutjeska".

- Nastojaćemo da smještajne kapacitete u narednoj godini povećamo bar za stotinu mjesta. Da li ćemo rekonstruisati postojeće i izgraditi nove, zavisi od novca i podrške kroz projekte - rekao je direktor NP "Sutjeska" Zoran Čančar.

 

Top destinacije koje turisti posjećuju u RS

Rijeke Vrbas i Tara zbog raftinga  

Jahorina  

Nacionalni park "Sutjeska"

Trebinje  

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana