Lokalni parlament u Novom Gradu tjera po svom

Darko Momić
Lokalni parlament u Novom Gradu tjera po svom

KOZARSKA DUBICA - Vlast i opozicija u Novom Gradu na potpuno različite načine tumače mišljenje Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS upućeno lokalnom parlamentu u kojem se navodi da su utvrđene nepravilnosti u postupku konstituisanja lokalnog parlamenta i da je potrebno da najstariji odbornik u što kraćem roku ponovo zakaže njegov nastavak kako bi se otklonile nezakonitosti.

Kao i u slučaju Skupštine opštine Kozarska Dubica, o čemu je prošle sedmice pisao naš list, opozicioni odbornici insistiraju na tome da se poštuje stav ministarstva, dok iz vladajuće većine poručuju da je sve urađeno zakonito, ističući da to pokazuje i činjenica da je za danas zakazana četvrta redovna sjednica Skupštine. Načelnik Novog Grada Miroslav Drljača kaže da je za skupštinsku većinu, koju čine deset odbornika SNSD-a i po dva SP-a, SDA i koalicije NDP-DEMOS-US, konstitutivna sjednica okončana.

- Da je bilo nešto sporno, resorno ministarstvo bi izvršilo nadzor i ukinulo bilo koju od odluka koje su donesene na toj sjednici. Prema našem tumačenju akta, koji je dostavilo Ministarstvo uprave i lokalne samouprave, dat je nalog najstarijem odborniku da napravi konsultacije, ali očigledno da on ne može skupiti većinu, tako da je bespredmetno da se o tome raspravlja - kaže Drljača za “Glas Srpske”.

On dodaje da postoji stabilna većina i da se svi odbornici redovno pozivaju na sjednice.

- Mi smatramo da ni u jednom trenutku nisu narušeni propisi i zakoni koji regulišu ovu oblast, a posebno Statut i Poslovnik opštine Novi Grad - kategoričan je Drljača.

S druge strane, odbornik opozicionog PDP-a Milanko Mihajlica tvrdi suprotno i kaže da je resorno ministarstvo u dva navrata dopisima navelo da su počinjene nezakonitosti prilikom konstituisanja SO.

- Mi uvažavamo činjenicu da je SNSD okupio većinu u lokalnom parlamentu i tražimo samo poštovanje zakonitosti. Ne znamo da li iz neznanja ili bahatosti, ali skupštinska većina odbija da postupi po dopisima resornog ministarstva - kaže Mihajlica. 

On ističe da posebno zabrinjava ponašanje samog ministarstva koje se, kako kaže, ućutalo i ne reaguje na nastavak nezakonitih radnji i na potpuno ignorisanje njihovih dopisa.

- Postupajući po nalozima Ministarstva uprave i lokalne samouprave, najstariji odbornik Hasan Rasavac, koji dolazi iz reda nacionalnih manjina, za 4. mart je bio zakazao nastavak konstitutivne sjednice, ali odbornici skupštinske većine se nisu pojavili, a mi smo naišli na zaključana vrata u amfiteatru Kulturno-obrazovnog centra u kojem se, s ciljem poštovanja epidemioloških mjera, održavaju sjednice SO - kaže Mihajlica. Kao i u slučaju Kozarske Dubice, iz resornog ministarstva nisu odgovorili na naša pitanja o tome šta će preduzeti povodom tvrdnji opozicije da SO Novi Grad nije postupila po njihovom nalogu.

Hitan nadzor

Opozicioni odbornici u Skupštini opštine Novi Grad uputili su novi dopis Ministarstvu uprave i lokalne samouprave.

- Ponovo tražimo da izvršite hitan nadzor i naložite poništavanje odluka nelegalno nastavljene konstitutivne sjednice SO Novi Grad, kao i odluka sa druge i treće sjednice kako bi se prva sjednica nastavila i dovršila u skladu sa zakonom, Statutom i Poslovnikom - navodi se u dopisu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana