Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva: Nema mjesta za populizam

Darko Momić
Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva: Nema mjesta za populizam

Moj glavni cilj biće podrška zapošljavanju i stvaranju novih vrijednosti i sa tom namjerom krećem u obilazak privrednih subjekata kako bismo identifikovali od 50 do 100 najzanimljivijih poslovnih ideja na području grada, kaže novoizabrani gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić koji je prošle sedmice i zvanično preuzeo tu dužnost kao prvi direktno izabrani gradonačelnik.

On dodaje da u obilazak privrednika ide sa zadatkom da im omogući i pomogne nastavak započetih projekata ili otvaranje novih kapaciteta u kojima će biti zaposleni građani Istočnog Sarajeva.

- To je u skladu sa izjavom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i lidera najjače vladajuće stranke u Srpskoj Milorada Dodika da će za te namjene u Republici Srpskoj u narednom periodu biti uloženo 500 miliona maraka - kaže Ćosić za “Glas”.

GLAS: Koji će biti prvi koraci ka realizaciji datih obećanja?

ĆOSIĆ: Prvo obećanje sam već ispunio. U izbornoj kampanji sam rekao da ću, kada budem izabran, sa svim načelnicima opština iz sastava grada Istočno Sarajevo otići u Banjaluku na razgovor sa našim najvišim zvaničnicima. Umjesto toga, uspio sam da obezbijedim da predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik dođe u posjetu gradu i da razgovaramo o problemima i projektima. Sastanku s njim prisustvovali su svi načelnici i dogovorili smo se da za mjesec dana organizujemo novi sastanak na kojem ćemo detaljno elaborirati ciljeve i zadatke. Jedan od njih će svakako biti i posao na izradi studije izvodljivosti za Park prirode “Trebević” kojim bi upravljala Turistička organizacija grada.

GLAS: U fokusu javnosti je i priča o izgradnji centralnog spomenika stradalim sarajevskim Srbima. Koje korake ćete preduzeti u tom pravcu?

ĆOSIĆ: Već sam imao nekoliko uvodnih sastanaka, a u idućoj sedmici imaćemo sastanak u jednom širem krugu na kojem ćemo razgovarati o lokaciji i o izboru idejnog rješenja. Najbliži smo tome da se gradi spomenik srpskim civilima stradalim u ratovima u 20. vijeku, dakle u ratu od 1914. do 1918. godine, zatim od 1941. do 1945. i na kraju u ratu od 1992. do 1995. godine. Želimo da taj spomenik bude sjećanje i pokazatelj koliko Srba je u 20. vijeku stradalo na ovom području.

GLAS: Predsjednik udruženja “Istina i pravda” koje okuplja sarajevske Srbe Dušan Šehovac ocijenio je da ideja o izgradnji tog spomenika u postojećem Spomen-parku Vrace nije dobra. Kako to komentarišete?

ĆOSIĆ: Znam, pročitao sam da se on protivi izgradnji spomenika na Vracama, ali kao što sam rekao, konačna odluka o lokaciji još nije donesena.

GLAS: Kada će biti konstituisana gradska Skupština, odnosno izabrani odbornici iz skupština opština koji će odbornički posao raditi i u Skupštini grada?

ĆOSIĆ: Istočni Stari Grad je već izabrao, Trnovo bi to trebalo da uradi već sutra. Računam da ću obezbijediti većinu, ali ono što je sigurno je da ću predstavnicima svih političkih partija ponuditi jedan sasvim novi koncept. Neću da se bavim populizmom, već ću ponuditi radni i razvojni koncept i odmicanje od političkih tema u funkcionisanju grada. Razvoj i funkcionisanje grada moraju svima da budu na prvom mjestu.

Direktan izbor odbornika

GLAS: Naš list je otkrio da će se ići u izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi RS. Da li se slažete s planiranim izmjenama?

ĆOSIĆ: Da. Preko Saveza opština i gradova RS pokrenućemo izmjene tog zakona i tražiti da se na drugačiji način određuje maksimalan broj zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave, a ne isključivo na osnovu broja stanovnika. Pored toga, tražićemo izmjene Zakona o gradu Istočno Sarajevo s ciljem da se odbornici biraju direktno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana