Ljubav prema dirkama Aleksi zapisana u genima

Jasna Dragojević
Ljubav prema dirkama Aleksi zapisana u genima

Istočno Sarajevo - Student prve godine Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu Aleksa Mirković (19) ostvario je izvanredan rezultat na festivalu harmonike u Austriji osvojivši zvanje laureata.

Uspjehom u Gracu ovaj mladi muzičar iz Valjeva je nastavio da niže pobjede i osvaja svijet harmonikom. Svirajući na svom omiljenom instrumentu pobrao je 72 nagrade, od kojih 27 pobjeda, a takmičio se u Rusiji, Portugaliji, Letoniji, Češkoj, Ukrajini, Švajcarskoj i drugim zemljama. Ipak, nastup u Gracu ostavio je na njega posebno jak utisak jer je ovo prestižno priznanje među 60 takmičara iz Rusije, Ukrajine, Austrije, BiH, Srbije i Hrvatske pripalo njemu.

- Osvojio sam zvanje laureata u najstarijoj kategoriji, kao solista. Veoma mi znači ta pobeda u Austriji, ali i sam nastup u velikoj sali naučnog centra "Steiermarkhof" pred eminentnim stručnjacima u svetu harmonike koji su ocenjivali takmičare. Takođe, drago mi je što sam ovakvim uspehom otpočeo novu koncertno-takmičarsku sezonu - rekao je Aleksa, koji se bavi i komponovanjem.

Ovaj talentovani mladić uspješan je i na tom polju, pa je na takmičenju u Ukrajini u maju ove godine osvojio treće mjesto.

Mirković je rano počeo da se bavi muzikom, i to u šestoj godini, a odrastao je u muzičkoj porodici. Veliku podršku, ali i savjete dobija od majke, koja je profesor klavira, i brata, koji je student završne godine klarineta. Ističe da mu je na putu ka uspjehu mnogo pomogla i profesorica Danijela Rakić, kojoj je mnogo zahvalan.

Uprkos tome što se za svaki nastup veoma temeljno priprema, Mirković kaže da ima tremu, ali da ona brzo nestane.

- Zbog odgovornosti se javlja taj strah, međutim, kada izađete na binu znate da ste tu da prikažete ono na čemu ste vredno radili mesecima i godinama unazad, te trema iščezne - priča Mirković.

Dodaje da mu je veoma bitna i reakcija publike jer, pored ocjena žirija, to mu pokazuje da li ide pravim putem.

Koncerti

Aleksa Mirković iduće godine planira da održi više koncerata u BiH i Srbiji, ali mu nedostatak novca predstavlja prepreku za nastupe i takmičenja u nekim daljim zemljama.

- Imam pozive organizatora takmičenja u Rusiji i Portugaliji, a želja mi je da nastupam u Australiji. Međutim, to sve zavisi od finansija. Spremio sam i višesatni program i ispunjavam sve uslove, ali bez podrške sponzora o tome samo mogu da sanjam - kazao je Mirković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana