Ljetnja škola matematike u Bijeljini: Zadaci most do znanja i prijateljstva

Ljiljana Aleksić
Ljetnja škola matematike u Bijeljini: Zadaci most do znanja i prijateljstva

Bijeljina - "Ljetnja škola matematike" okupila je u Bijeljini 33 talentovana đaka iz cijele Republike Srpske, koji su prve dane raspusta iskoristili da bi kroz druženje nadogradili znanje iz omiljenog predmeta.

Riječ je o projektu "Učimo i plešimo" Udruženja građana "Kul", a čiji je cilj da đaci steknu napredna matematička znanja. Čari ovog predmeta polaznicima prenose eminentni stručnjaci sa elektrotehničkih, matematičkih i informatičkih fakulteta iz Beograda, Istočnog Sarajeva i Banjaluke. Predavanja, koja se održavaju u prostorijama Gimnazije, trajaće još sutra, a učesnici su smješteni u Domu učenika u Bijeljini.

- Željeli smo da na ovaj način napravimo iskorak kada su u pitanju učenici koji žele da usavrše svoja znanja, koji žele da napreduju i da ostvare još bolje rezultate - kaže direktor Gimnazije "Filip Višnjić" Vladimir Šavija.

Organizatori su bijeljinska Gimnazija i Ministarstvo prosvjete i kulture RS, a projekat je podržala i Gradska uprava u Bijeljini sa 3.000 maraka.

- Želimo da na ovaj način afirmišemo najbolje mlade i talentovane matematičare, ali i da pripremimo nove generacije takmičara za nadmetanja iz ovog predmeta na svim nivoima - rekla je šef odsjeka u Odjeljenju za društvene djelatnosti grada Bijeljina Ljubica Mlađenović.

Učesnici ovog projekta imaju skoro iste ciljeve, da unaprijede znanje, ali i da upoznaju mladiće i djevojke sa istim interesovanjem. Jedan od njih je i srednjoškolac iz Foče Dejan Stanković, koji je pobjednik brojnih takmičenja.

- Za mene je matematika čitav život i ljubav koja traje od najranijih dana mog djetinjstva, jer u mojoj porodici imamo profesore matematike, tako da sam znanje praktično naslijedio. Sada sam pobjednik republičkog takmičenja, a u posljednje četiri godine ostvario sam zapažene rezultate - kaže Stanković.

Od "Ljetnje škole matematike" očekuje mnogo i učenica Jana Janković iz Bijeljine.

- Nadam se da ćemo se još bolje pripremiti da bismo ostvarili još značajnije rezultate - kaže ova gimnazijalka.

Takmičenja iz matematike godinama ne propušta ni Slobodan Urošević iz Vlasenice, koji ističe da je veoma srećan što postoji ovakva škola. I za Nenada Radovića iz Bijeljine učešće u ljetnoj školi predstavlja podsticaj da matematiku vježba još više, nauči nešto novo, ali i da stekne nova prijateljstva.

Malešević

Ministar prosvjete i kulture Dane Malešević je na otvaranju "Ljetne škole matematike" rekao da je pohvalno to što je bijeljinska Gimnazija učinila za mlade talente.

- Imamo mnogo talentovane djece, što se moglo vidjeti i na prijemu koji smo organizovali nedavno. Ova djeca veoma brzo nađu i zaposlenje nakon studija - istakao je Malešević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana