Literatura iz ugostiteljstva podstrek za bolje rezultate

Milijana Latinović
Literatura iz ugostiteljstva podstrek za bolje rezultate

BANjALUKA - Učenik četvrtog razreda smjera ugostiteljskih tehničara Zdravko Miletić, čiji je tim osvojio zlato na prestižnom takmičenju u Poreču, finese u ugostiteljstvu moći će da savladava iz nove literature koju mu je poklonila Banjalučanka Jasna Perduv.

Priču o uspjehu učenika banjalučke Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole, koji su u oktobru briljirali na prestižnom takmičenju GATUS 2019 u Poreču, ova Banjalučanka pročitala je u “Glasu Srpske” i odlučila da literaturu iz ugostiteljstva i kulinarstva, domaćih i stranih autora, iz svoje privatne biblioteke pokloni Miletiću.

- Namjeravala sam da poklonim školi literaturu, a potom sam pročitala članak u “Glasu” i odlučila da knjige ipak poklonim Zdravku. Kada neko pobjeđuje na takvim takmičenjima, sigurno je da voli to što radi - rekla je Perduvova i dodala da su literaturu suprug i ona kupovali i čuvali decenijama u vlastitoj biblioteci. Istakla je da je Zdravku na koricama jedne knjige napisala posvetu u želji da nastavi da niže uspjehe.

- Napisala sam mu Šantićeve stihove “Ostajte ovdje!... Sunce tuđeg neba neće vas grijat ko što ovo grije...” I moja kćerka je otišla u inostranstvo i znam šta to znači. Voljela bih da ovi pametni mladi ljudi koji su naš ponos svoju šansu dobiju ovdje u našoj Republici - istakla je Perduvova.

Miletić je zahvalio na poklonu i istakao da će mu literatura koju je dobio sigurno mnogo značiti u daljem školovanju.

- U knjigama ima mnogo zanimljivih i korisnih savjeta u vezi sa pripremom i posluživanjem jela, serviranjem, preporukama za vina. Siguran sam da će mi mnogo značiti i u poslu kojim namjeravam da se bavim - rekao je on.

Banjalučki srednjoškolci su finese u pripremanju koktela, besprijekornom postavljanju svečanog stola i promociji turističkih aranžmana pokazali u Poreču, takmičeći se sa oko 170 učenika, a ugostitelji i turistički tehničari kući su donijeli zlato. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana