Licitacije nekretnina i opreme Planinskog dobra Nevesinje kao na traci, vrijednost imovine se topi

Marijana Miljić
Licitacije nekretnina i opreme Planinskog dobra Nevesinje kao na traci, vrijednost imovine se topi

Nevesinje - Stečajni upravnik Planinskog dobra "Nevesinje" Borko Šupeta raspisao je deseti javni poziv za prodaju imovine ovog preduzeća čija se vrijednost konstantno topila i pala na svega 2,58 miliona KM.

Vrijednost nekretnina Planinskog dobra "Nevesinje" je od početne licitacije pala za 18 odsto, a opreme za 32 procenta. U desetom javnom pozivu nekretnine, odnosno zemljište i građevinski objekti, ponuđeni su potencijalnim kupcima za 2,31 milion maraka. Ovaj segment obuhvata zemljište, farme, štale, kuće, mljekaru i klaonicu. Većina objekata je u lošem stanju i od njih su ostale samo ruševine.

Kupci mogu 24. oktobra, za kada je zakazana javna prodaja, da kupe i mašine, uređaje, opremu, kancelarijski namještaj i vozila čija je vrijednost 258.848 maraka.

- Cijena nekretnina pala je za 18,5 odsto u odnosu na procijenjenu vrijednost, a opreme za 32 odsto. Skupština povjerilaca nije odmah znatno spustila cijenu imovine već je ona postepeno padala iz licitacije u licitaciju. Do sada kupci nisu bili zainteresovani za imovinu Planinskog dobra jer smo uspjeli prodati samo dio poslovne zgrade za 29.000, a opreme za 160.000 KM. Očekujemo da vrijednost imovine i dalje ima blagi pad i da prodamo najveći dio do kraja godine. Kupci se već raspituju za licitaciju koja je zakazana u ovom mjesecu - kazao je Šupeta.

Prijavljena potraživanja povjerilaca Planinskog dobra "Nevesinje" iznose 11,90 miliona i u najvećem dijelu su priznata i iznose 11,68 miliona KM.

- Sva imovina je pod zalogom "HETA Asset Resolutiona", koji je otkupio potraživanja bivše Hipo Alpe Adrija banke i Investiciono-razvojne banke RS. Očekujemo da potraživanja ovih razlučnih povjerilaca budu naplaćena u najvećem procentu, a ostali povjerioci koji su svrstani u opšti isplatni red u neznatnom iznosu - kazao je Šupeta.

Prijedlog za pokretanje stečaja u Planinskom dobru "Nevesinje" podnio je 2015. godine direktor Milorad Pikula jer je društvo tri godine poslovalo sa gubitkom, a računi su mu bili blokirani. Stečaj je otvoren u u oktobru 2015. godine.

Radnici

Borko Šupeta rekao je da su obaveze prema zaposlenima u Planinskom dobru "Nevesinje" izmirene u potpunosti.

- Oni su bili svrstani u viši isplatni red i isplaćena su im potraživanja uglavnom od novca koji smo dobili dosadašnjom prodajom imovine - kazao je Šupeta.

Imovina ponuđena na prodaju

*2,58 miliona - ukupna vrijednost

*2,31 miliona - zemljište i objekti

*275.848 KM - oprema, namještaj i vozila

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana