Legendarni Obrad Đurović propustio poljubac Monike Beluči, ali dobija park

Sreten Mitrović
Legendarni Obrad Đurović propustio poljubac Monike Beluči, ali dobija park

Rogatica - Dvorište rogatičkog Doma za starija lica "Sunce" oplemenila je mlada lipa, zasađena u čast nekadašnjem stanaru ove ustanove, sokolačkoj legendi Obradu Đuroviću.

Ideju njegovih kćeri sa oduševljenjem je prihvatilo rukovodstvo doma, pod čijim okriljem je Đurović proveo posljednje dane svog 86 ljeta dugog i zanimljivog života, gdje je preminuo na Božić, 7. januara, ove godine. Stanari doma rado se prisjećaju ovog bivšeg učitelja koji je punim srcem besjedio o svojim đacima sa Romanije, ali i filmskim ulogama na koje je posebno bio ponosan. Talenat ovog starine nije ostavio ravnodušnim ni proslavljenog režisera Emira Kusturicu, koji je Đuroviću povjerio dvije značajne uloge u filmovima "Život je čudo" i "Zavet".

- S obzirom na to da je volio prirodu i stoljetna stabla šuma Romanije, odlučili smo da zasadimo lipu kao jednu vrstu spomenika našem ocu, ali i u znak zahvalnosti osoblju Doma "Sunce" za pažnju koja mu je pružena tokom njegovog boravka u ovoj kući - rekle su Đurovićeve kćerke Milena Đurović-Rudež i Jelena Đurović, koje su zbog ovog čina i šestomjesečnog pomena ocu doputovale iz Danske.

Čast da zasadi drvo sjećanja imao je Obradov unuk Luka Rudež, učenik završnog razreda matematičko-muzičke gimnazije, koji je juče napunio 18 godina. 

- Ovo mi je najljepši poklon za punoljetstvo. Puno sam volio dedu i znam da je deda volio mene - kazao je Luka.

Gestu Đurovićevih ćerki i unuka obradovali su se i u Domu "Sunce", čiji direktor Radomir Ćućula kaže da je ovo prvi ovakav poklon.

- Lipa koja niče u našem dvorištu služiće nam kao trajno sjećanje na čika Obrada i njegove mudre misli koje je prenosio na svakog s kim je razgovarao, ozbiljno ili u šali - rekao je Ćućula.

Obrada će pominjati u Domu, dodao je Ćućula, i po tome što je od uprave tražio da iz zdravstvenih razloga izda pismenu naredbu kojom će svim štićenicima biti zabranjeno da drže nogu preko noge.

- U Domu će ostati upamćeno i to da je za vrijeme snimanja filma "Na mliječnom putu" Obrad tražio da mu angažujemo taksi kako bi otišao u Trebinje da vidi Kusturicu i da u njegovom prisustvu poljubi Moniku Beluči - rekao je Ćućula sa smiješkom.

Međutim, ova želja ostala je neostvarena, jer su ljekari procijenili da vremešni romantičar ne bi dobro podnio put. Želja ovog zanimljivog čovjeka bila je da u okviru doma podignu veliki park sa puno rastinja i hladovine.

- Ovo što smo danas uradili sa sadnjom lipe neka bude početak ispunjenja te njegove želje - kazao je Radomir Ćućula.

Da čika Obrad, kako su ga zvali mladi, svoj život nije proćerdao, dokaz su generacije zadovoljnih đaka, filmske uloge, ali i dvije kuće koje je iza sebe ostavio. Ipak, Đurovićev najveći uspjeh su njegove kćerke kojima je prenio ljubav prema umjetnosti.

Milena Rudež, po želji oca, je arhitekta, ali je poznata i kao književnica. Objavila je četiri zbirke pjesama i ponosna je vlasnica "Kočićevog pera" za zbirku "Svijet iza stakla".

- Posebno mjesto u mom srcu zauzima posljednja knjiga "Lica i gradovi" koju sam posvetila ocu i rodnom kraju - kazala je Rudežova koja je sa danskog na srpski jezik prevela 14 knjiga.

I mlađa Obradova kćerka je uspješna u sferi umjetnosti. Završila je muzičku akademiju i radi kao profesor violončela te obučava mlade, uglavnom Dance.

Mudri starac Vujan

U filmu "Život je čudo" Obrad Đurović je igrao lik mudrog starca Vujana. Govoreći o svojim filmskim uspjesima, za "Glas Srpske" je svojevremeno izjavio da je glumom počeo da se bavi pod stare dane. Tada je ispričao da je u filmu "Zavet" glumio starca koji je na kraju trebalo da se objesi.

- Ta zamisao velikog režisera nije prošla, jer sam joj se, osjetivši da je dio filma u kom sam glumio moja biografija, suprotstavio. Zavjetovao sam se da ću ostati živ. I ostao sam, jer nikad nisam ni pomislio na, ne daj Bože, samoubistvo - zborio je Đurović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana