Latinović: Racionalno korištenje bolničkih kapaciteta u borbi protiv kovida

GS
Latinović: Racionalno korištenje bolničkih kapaciteta u borbi protiv kovida

BIJELjINA - Poslije šest mjeseci iskustva u borbi protiv pandemije izazvane virusom korona zdravstveni sistem u Republici Srpskoj sagledava pozitivna i negativna iskustva da bi što spremnije dočekali period kada će se pojaviti i sezonske virusne infekcije koje će biti dodatno opterećenje za zdravstvene ustanove, izjavio je pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Milan Latinović.

"Želja je da sačuvamo zdravstvene kapacitete i da ih upotrebimo maksimano racionalno, zato što očekujemo da će biti značajniji broj pacijenata", rekao je on nakon regionalnog sastanka u Bolnici "Sveti vračevi" u Bijeljini.

Latinović je rekao da što veći broj dijagnostičkih procedura, kao što su laboratorija i rendgen, pacijentima treba uraditi unutar domova zdravlja i praktično ih liječiti na nivou primarne zdravstvene zaštite, tako da oni kojima bude trebala hospitalizacija dođu već pripremljeni u bolnice.

"Želimo da razmijenimo iskustva sa zdravstvenim radnicima o načinu liječenja i smjernicama koje je uradio tim ministra zdravlja, koji prati smjernice liječenja u zemljama u okruženju i Svjetske zdravstvene organizacije, kako bi pacijenti u svim bolnicama u Republici Srpskoj bili tretirani po istim smjernicama i dobili adekvatan terapijski tretman", istakao je Latinović.

Navodeći da poseban izazov predstavlja početak školske godine, on je rekao da će biti uloženi značajni napori unutar obrazovnog i zdravstvenog sistema da se odgovori tim potrebama.

"Svi naši domovi zdravlja već imaju razrađene planove pred početak školske godine i posebne ambulante u kojima će moći zbrinjavati djecu koja budu imala određene simptome, kao što je povišena temperatura", naveo je Latinović.

On je izrazio nadu da će kroz koordiniranu aktivnost, uz međusobnu podršku, razmjenu informacija i kadra zdravstveni sistem Republike Srpske uspjeti da odgovori svim izazovima koji se nastavljaju kada je riječ o pandemiji.

"U organizaciji Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske regionalni sastanci zdravstvenih ustanova održani su u Banjaluci, Istočnom Sarajevu i danas u Bijeljini i do sada su prepoznati problemi koji se tiču organizacije u nekim bolnicama, odnosno potreba da se povećaju kapaciteti za smještaj oboljelih", naveo je Latinović.

Prema njegovim riječima, planirano je povećanje kapaciteta u Banjaluci, koji može da podrži bolnice u Prijedoru i Gradišci, u Bijeljini - za podršku bolnici u Zvorniku, te Foči, za podršku bolnicama u Trebinju, Nevesinju i Istočnom Sarajevu.

"Radimo na tome da se srede prostori i nabavi dodatna medicinska oprema jer pokazao se problem u domovima zdravlja, naročito ako pokrivaju i određene domove za smještaj starih lica, da je potrebno obezbijediti mobilne dijagnostičke aparate, rendgen i ultrazvuk i na tome se radi", rekao je Latinović.

Kako kaže, posebna briga vodi se o zdravstvenim radnicima koji su značajno zamoreni u prethodnom periodu, neki su bili i zaraženi, a želja je da se podijele iskustva Kliničkog bolničkog centra u liječenju težih pacijenata i da se razmjenjuju iskustva sa drugim bolnicama.

"Kroz realizaciju projekata koje imamo dogovorene sa Svjetskom bankom, najveći dio ovih poslova ćemo uspjeti pokriti", dodao je Latinović.

Vršilac dužnosti direktora bijeljinske bolnice Zlatko Maksimović rekao je novinarima da su na sastanku učestvovali direktori bolnica u Bijeljini i Zvorniku i domova zdravlja Bijeljina, Lopare, Ugljevik, Zvornik, Bratunac, Milići, Šekovići, Vlasenica i Srebrenica, a jedna od tema bila je primjena protokola u dijagnostikovanju i liječenju oboljelih od kovida 19.

"Imamo izuzetno visok stepen saglasnosti vezano za sve protokole sa ciljem bolje komunikacije i većeg stepena zadovoljstva pacijenata i svi se spremamo za ono što nas, po najavama, očekuje za mjesec, dva, kada se desi sezonski grip i kada očekujemo i pojačane kovid 19 i veći priliv u bijeljinsku bolnicu", najavio je Maksimović.

On je rekao da će zdravstvo u regiji, uz podršku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, dati sve od sebe da što bolje i spremnije dočeka tu situaciju i da je u toku rekonstrukcija stare zgrade ginekologije za proširenje kovid bolnice, gdje se oprema i druga operaciona sala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana