Laktaši : Radionice čuvaju stare zanate

Ž. K.
Laktaši : Radionice čuvaju stare zanate

Laktaši - Turistička organizacija opštine Laktaši organizovala je, u okviru projekta “Opančarstvo - razvoj kućne radinosti kroz očuvanje starih zanata”, edukativne radionice na kojima se polaznici obučavaju za bavljenje opančarskim zanatom.

Riječ je o nesvakidašnjem projektu pokrenutom radi očuvanja tradicionalnih i kulturnih vrijednosti naroda sa ovih prostora, a zanimljive radionice održavaju se tri puta sedmično u periodu od 15 do 19 časova.

Izrada opanaka, tradicionalnog simbola folklora srpskog naroda, je gotovo zaboravljen zanat pa je njegova revitalizacija posebna vrijednost ovog projekta.

Iz laktaške turističke organizacije kažu da će projekat stvoriti uslove za kasniju proizvodnju opanka u formi obuće ili suvenira te da su rezultati već vidljivi.

Do sada je održano 11 od 16 radionica, a preostalih pet biće organizovano do 24. aprila kada će u prostorijama laktaške Turističke organizacije biti organizovana završna izložba i dodjela sertifikata učesnicima.

Projekat dijelom sufinansira Kraljevina Švedska iz sredstava razvojnog fonda projekta CREDO Krajina, a realizuju ga Agencija za razvoj preduzeća EDA iz Banjaluke, Udruženje za razvoj NERDA iz Tuzle i Udruženje žena “Osmijeh žene” iz Laktaša.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana