Lakši život u Rogatici uz vodu i asfalt

Sreten Mitrović
Lakši život u Rogatici uz vodu i asfalt

ROGATICA - Novo ruho područne škole, asfaltirani putevi te kvalitetnije snabdijevanje vodom za stotine potrošača u Rogatici rezultat su projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH”.

Naime, opština Rogatica jedna je od 41 lokalne zajednice u BiH koje učestvuju u realizaciji ovog projekta koga zajednički finansiraju vlade Švajcarske i Švedske, a realizuje Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

- Do sada je u Rogatici iz ovog velikog projekta sa vlastitim učešćem u cijelosti realizovana prva faza, a pri kraju je i druga - rekao je načelnik opštine Milorad Jagodić.

Tokom prve faze, naglašava on, u zgradi stare gimnazije otvoren je društveni centar u kojem                                                                                                                                         se predstavnici mjesnih zajednica okupljaju, druže, umrežavaju, sarađuju, učestvuju u donošenju odluka, uče i razvijaju sebe i svoje zajednice kao bitnu ulogu za ukupan razvoj društva.

U drugoj fazi projekta učestvuju mjesne zajednice Borike, Mesići, Plješevica, Rogatica 1 i Rogatica 2.

Jagodić objašnjava da je zahvaljujući ovom projektu područna osnovna škola na Borikama dobila novu fasadu, prozore i vrata, dok je u Mesićima rekonstruisan glavni vodovod Klanac u dužini od 2.892 metra kojim se, nakon postavljanja novih vodovodnih cijevi i prateće infrastrukture, rješava problem snabdijevanja pitkom vodom najvećeg dijela područja cijele mjesne zajednice.

Voda sa Klanca sredstvima mještana dovedena je u Mesiće i okolna sela 1989. godine, ali su vodovod uništili zub vremena i ratna dejstva.

- U mjesnoj zajednici Plješevica asfaltirano je 200 metara lokalnog puta Ćemanovići - most na Rakitnici koji je u neku ruku “kapija” na ulazu u Rogaticu. U Živaljevini kao dijelu mjesne zajednice Rogatica 1 takođe je bila u centru pažnje voda kao dugogodišnji problem ovog naselja, a polaganjem oko 1.900 metara novih vodovodnih cijevi Živaljevina se priključuje na gradski vodovod i zahvaljujući tome će ovo naselje dobiti dovoljno vode za piće i ostale potrebe - objašnjava Jagodić.

Mjesna zajednica Rogatica 2 iz ovog projekta dobila je automatsku regulaciju hlora u sistemu vodosnabdijevanja Rogatice kao urbanog naselja i regulaciju skupljanja čvrstog otpada u zaštićenoj vodovodnoj zoni.

- Kad se sve sabere, za rješavanje značajnih pitanja iz svakodnevnih životnih potreba Rogatičana utrošeno je oko 170.000 maraka. U tome je 65.000 učešće budžeta opštine, ali je to bio povod da nosilac cijelog projekta nagradi Rogaticu sredstvima za jedan manji potprojekat - naglašava Jagodić.

Naime, prihvaćen je projekat sanacije dijela saobraćajnice u naselju Centar koja prolazi pored vrtića “Bambi”. Vrijednost projekta iznosila je 43.000 maraka, od čega je učešće opštine 16.000 KM, a radnici “Romanijaputeva” iz Sokoca radove su izveli u rekordnom vremenu, za tri dana. Posljednji metri asfalta položeni su 1. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana