Kvalitetnije snabdijevanje strujom za 1.200 potrošača

Snežana Tasić
Kvalitetnije snabdijevanje strujom za 1.200 potrošača

NOVI GRAD - Preduzeće “Elektrokrajina” a.d. Banjaluka intenziviralo je veliki projekat modernizacije elektrodistributivne mreže, vrijedan 30 miliona KM, u okviru kojeg je kvalitetnije snabdijevanje električnom energijom dobilo 1.200 potrošača na području Novog Grada.

Portparol preduzeća Predrag Klincov je potvrdio da je riječ o projektu koji traje tri godine i odvija se u dvije faze, a novac za taj posao obezbijeđen je kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

- Prva faza podrazumijeva postavljanje novih betonskih stubova na srednjonaponskoj dalekovodnoj i niskonaponskoj mreži, razvlačenje i postavljanje kablova, a u drugoj fazi slijedi izmještanje mjernih mjesta iz objekata potrošnje i uvođenje daljinskog očitavanja električne energije instaliranjem digitalnih elektronskih brojila - istakao je Klincov.

On je dodao da je na području Novog Grada završen prvi korak i da je postavljeno 530 novih betonskih, umjesto starih drvenih stubova.

- Te aktivnosti završene su na području naselja Urije, trafo-području Unska obala, kompletnom području Buljuka i Blagaja, te u dijelovima naselja Jablanica i Mala Krupska Rujiška, a obuhvaćeno je 20 kilometara niskonaponske mreže - naglasio je Klincov.

Prema njegovim riječima, cilj projekta je obezbjeđenje kvalitetnije isporuke električne energije kupcima, povećanje efikasnosti obračuna i naplate električne energije, te smanjenje distributivnih gubitaka preduzeća.

Tehnički rukovodilac Radne jedinice Novi Grad Igor Cvetojević izjavio je da će kvalitetnije i pouzdanije snabdijevanje strujom mnogo značiti za mještane ove opštine.

- Obuhvaćene su rekonstrukcije niskonaponskih mreža koje su bile u veoma lošem stanju, tako da je riječ o obnovi kompletnih trafo-područja. Samim tim imaćemo manje kvarova, a kada bude omogućeno daljinsko očitavanje, našim radnicima će biti olakšan posao - istakao je Cvetojević.

Na teritoriji ove lokalne zajednice predviđena je rekonstrukcija šest srednjonaponskih dalekovoda i 23 niskonaponske mreže. Vrijednost tih radova je oko 1,2 miliona maraka. 

 

6
srednjonaponskih 
dalekovoda ulazi u 
rekonstrukciju

23 
niskonaponske mreže
biće obuhvaćene
rekonstrukcijom

530 
betonskih stubova 
postavljeno 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana