Kvalitetnija isporuka struje za hiljade kupaca

Anita Janković-Rečević
Kvalitetnija isporuka struje za hiljade kupaca

Banjaluka - Preduzeće “Elektrokrajina” Banjaluka započelo je realizaciju velikog trogodišnjeg projekta modernizacije distributivne mreže ukupne vrijednosti od skoro 30 miliona KM.

U “Elektrokrajini” navode da projekat u prvoj fazi predviđa rekonstrukciju postojeće i izgradnju nove mreže za više desetina hiljada kupaca na području svih radnih jedinica, dok je u drugoj fazi predviđeno izmještanje mjernih mjesta iz objekata potrošnje i ugradnja brojila sa daljinskim očitavanjem potrošnje.

Cilj projekta je obezbjeđenje kvalitetnije isporuke električne energije za domaćinstva i privredu, povećanje efikasnosti obračuna i naplate električne energije, te značajno smanjenje distributivnih gubitaka preduzeća.

Portparol “Elektrokrajine” Predrag Klincov rekao je da se trenutno vrši zamjena stubova i postavljanje provodnika na više dalekovodnih pravaca i niskonaponskoj mreži u Gradišci, Novom Gradu, Šipovu i Prnjavoru. On je istakao da je u Novom Gradu do sada rekonstruisano 20 kilometara niskonaponske mreže sa usađenih 530 novih stubova. 

- U toj opštini smo obezbijedili kvalitetnije snabdijevanje gradskog naselja Urije i trafo-područja Uska obala, kao i kompletnih područja Blagaja i Buljuka, te dijela Jablanice i Male Krupske Rujiške sa ukupno 1.200 kupaca - kazao je Klincov.

Prema njegovim riječima, na području Gradiške izvode se obimni radovi rekonstrukcije u rejonu Laminaca, Bereka, Podgradaca i Trošelja i obuhvataju više od 5.300 potrošača, što je samo dio investicionog plana predviđenog za taj grad.

Sanacija i rekonstrukcija mreže započela je i u opštini Šipovo, gdje će postepeno, po fazama, biti obuhvaćena dva dalekovodna pravca i osam niskonaponskih trafo-područja sa blizu 700 kupaca.

- Sanacija će obuhvatiti dalekovodne trase Čuklić - Natpolje i Šipovo - Mujdžići - Strojice, te trafo-područja Babići, Sokolac - Malinovići, Staro Šipovo, Osnovna škola, Rasadnik, Olići, Stupna i Izvor Plive - precizirao je Klincov i dodao da će u Šipovu do kraja oktobra biti završen i prethodni višegodišnji investicioni projekat u okviru kojeg je izvršena rekonstrukcija mreže i izmještanje mjernih mjesta za više od 1.200 potrošača koji su dobili daleko stabilnije i pouzdanije napajanje električnom energijom. 

 

Potrošači

“Elektrokrajina” Banjaluka je najveće elektrodistributivno preduzeće u Republici Srpskoj. Električnom energijom snabdijeva više od 250.000 kupaca na području tri grada i 18 opština krajiške regije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana