Kvadrat za mlade u Srpcu 1.200 KM

Anita Janković Rečević
Kvadrat za mlade u Srpcu 1.200 KM

SRBAC - Poskupljenje građevinskog materijala pomrsilo je planove nadležnih u Srpcu koji su namjeravali da kvadrat stana za mlade bračne parove bude za trećinu jeftiniji u odnosu na konačni iznos, ali je cijena kvadrata i dalje značajno niža od tržišne zbog čega vjeruju da će potražnja biti velika.

Izgradnja zgrade sa 20 stanova za mlade počela je u maju, a na posljednjoj sjednici Skupštine opštine Srbac usvojena je odluka da će prodajna cijena iznositi 1.200 KM po kvadratnom metru, dok tržišna cijena dostiže i do 1.900 maraka u toj lokalnoj zajednici.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne djelatnosti opštine Srbac Dario Kresojević rekao je da ukupna korisna površina stambenih jedinica iznosi oko 1.318 kvadratnih metara, a ugovorena vrijednost radova je 1.690.650 KM.

- Kada podijelimo vrijednost radova sa površinom cijena stanova iznosila bi oko 1.280 KM po kvadratnom metru. Odlučili smo da je ipak smanjimo na 1.200, a preostalih 80 KM subvencionisaćemo iz opštinskog budžeta za iduću godinu, što ukupno iznosi oko 120.000 KM - rekao je Kresojević i dodao da se za ovaj projekat Opština Srbac zadužila za 1,2 miliona KM putem emisije obveznica. Prema njegovim riječima, u proteklih godinu dana znatno je poskupio građevinski materijal na tržištu što je povećalo cijenu novogradnje u cijelom regionu, tako da će se morati obezbijediti dodatna sredstva za završetak ove zgrade.

- Cijene stanova u Srpcu u novogradnji su značajno skočile i dostižu 1.800 do 1.900 KM po kvadratu, tako da vjerujem da će biti interesovanja - istakao je Kresojević i dodao da će uskoro biti objavljen javni poziv za mlade.

Odbornica SDS-a Mara Cvijanović Delević podsjeća da je prvobitna cijena stanova u zgradi za mlade bračne parove trebalo da iznosi oko 800 KM po kvadratu i ističe da se radi o poskupljenju za oko 50 odsto.

- Smatram da je cijena značajno povećana i da se neće prijaviti dovoljan broj mladih - smatra ona.

Međutim, odbornik SNSD-a Aleksandar Babić kaže da se već sada mnogi raspituju o ovim stanovima i da bi trebalo razmišljati o izgradnji druge lamele sa još 20 stambenih jedinica.

 - Mladi će imati mogućnost da konkurišu za stambeni kredit kod Investiciono-razvojne banke pod povoljnim okolnostima, a preko resornog ministarstva će im biti subvencionirana kamatna stopa, što je razlog više da se prijave na ovaj poziv - rekao je Babić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana