Kurban-bajram slavili uz poruke mira i suživota

Milijana Latinović
Kurban-bajram slavili uz poruke mira i suživota

Banjaluka - Vjernici islamske vjeroispovijesti juče su počeli proslavu jednog od najvećih praznika Kurban-bajrama, a sa svečanosti širom BiH poslate su poruke mira.

Centralna bajramska svečanost u organizaciji Islamske zajednice (IZ) u BiH, kojoj su prisustvovale hiljade vjernika, održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Poglavar IZ u BiH Husein Kavazović poručio je da je smisao kurbana da ljude približi jedne drugima, ojača porodicu i društvo u kojem živimo, te da svi u BiH složno rade na podizanju vlastitih porodica, odgajanju djece i čuvanju zajedništva.

- Musliman je onaj od čijeg su jezika i ruku bezbjedni drugi ljudi i drugi vjernici - rekao je Kavazović.

Bajram-namaz u Banjaluci obilježen je u Ferhat-pašinoj džamiji, koja je proljetos svečano otvorena, a muftija banjalučki Osman Kozlić pozvao je na očuvanje mira, solidarnost i činjenje dobra.

- Bez obzira na koju stranu se okrećete kada molitvu obavljate, Bog od vas traži da činite dobro i da se takmičite u činjenju dobra - istakao je Kozlić.

On je poručio svima koji obavljaju političke funkcije da povedu računa o imovini vjerskih zajednica kako bi na pravilan način gradili ovo društvo i ostvarili mir i prosperitet.

Nakon 24 godine u Carevoj džamiji u Foči klanjan je prvi bajram-namaz, a molitvu je predvodio goraždanski muftija Remzija efendija Pitić. Na području Medžlisa Islamske zajednice Mostar svečanost je organizovana u 41 džamiji, a centralna manifestacija Bajrama upriličena je u sportskoj dvorani "Midhat Hujdur Hujka" u Sjevernom logoru.

Bajramski vjerski obred obavljen je u deset džamija u Srebrenici, a glavni imam u ovoj opštini Damir Peštalić je rekao da je Bajram praznik prinošenja žrtve, ali i druženja, pomirenja, veselja i posjeta rodbini, komšijama i prijateljima.

Kurban-bajram, koji dolazi dva mjeseca i deset dana nakon Ramazanskog bajrama, traje četiri dana. Za ovaj praznik posebno je to što se prinosi žrtva - kurban, a meso se dijeli porodici, prijateljima i osobama slabijeg materijalnog stanja.

Naziva se još i Hadžijski bajram jer muslimani iz cijelog svijeta odlaze u Meku kako bi obavili jednu od pet temeljnih islamskih dužnosti - hadž.

Čestitke

Čestitke povodom jednog od najvećih muslimanskih praznika uputili su brojni zvaničnici BiH, FBiH i RS.

- Želja mi je da Kurban-bajram provedete u miru, sreći i blagostanju, zajedno sa svojim najbližima i svim ljudima dobre volje - navodi se u čestitki ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka.

Predsjednik FBiH Marinko Čavara poželio je da ovaj praznik bude simbol mira i zajedništva, međuvjerske tolerancije i trenutak u kojem se razmišlja o opštem dobru.  Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić poželio je sugrađanima islamske vjeroispovijesti da im ovaj Bajram da novu snagu da, zajedno sa ostalim građanima, stvaraju bolju, srećniju i napredniju lokalnu zajednicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana