Kulturni centar Pale: Obnovljena Prosvjeta živi i radi četvrt vijeka

Ž. D.
Kulturni centar Pale: Obnovljena Prosvjeta živi i radi četvrt vijeka

Pale - Srpsko kulturno i prosvjetno društvo "Prosvjeta" obilježilo je 25 godina od svog obnavljanja, a tim povodom u Kulturnom centru Pale održana je svečana akademija.

Predsjednik Glavnog odbora "Prosvjete" Slobodan Savić istakao je da je svečana akademija održana uoči Vidovdana, jer je u predvečerje Vidovdana i obnovljena "Prosvjeta".

- Prošlo je četvrt vijeka kako obnovljena "Prosvjeta" živi i radi, a tada su je obnovili najhrabriji ljudi. Među njima su bili i Vojislav Maksimović, Aleksa Buha, Mihajlo Jeremić - podsjetio je Savić. Konstatovao je da danas porodica "Prosvjete" ima više od 50 što gradskih, što opštinskih odbora.

Maksimović je kazao da nije mogao ni sanjati na Vidovdan 1990. da će doživjeti 25-godišnjicu "Prosvjete".

 - Nadam se da će u novom vremenu biti još bolja i aktivnija - kazao je on.

Jedan od obnovitelja "Prosvjete" Radosav Perić istakao je da je ova godišnjica veoma značajna za srpski narod, jer "Prosvjeta" čuva naše narodne običaje, tradiciju i kulturu.

Zaslužnim kolektivima i pojedincima na akademiji, koja je održana u subotu, dodijeljene su povelje, spomenice i zahvalnice, a zahvalnicu za podršku radu "Prosvjete" među ostalima dobio je i "Glas Srpske". Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" formirano je 1902, a njegov rad zabranjen je 1949. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana