Kulinarski majstori na Bardači ukrstili kuvače

Dejan Jovičić
Foto: D. Jovičić

SRBAC - “Gastro fest” na Bardači kod Srpca okupio je trideset ekipa iz cijele banjalučke regije koje su se takmičile u pripremanju ribljih i pilećih specijaliteta, dok je oko hiljadu posjetilaca posmatralo nadmetanje kulinarskih majstora sa dugogodišnjim iskustvom.

Na ovoj tradicionalnoj manifestaciji, koja je održana po 17. put, ekipa BM, na čijem je čelu bio Boro Vukić iz Nožičkog, osvojila je glavnu nagradu žirija za najbolji riblji paprikaš.

Vukić kaže da nema posebnog recepta u pripremanju ovog specijaliteta i dodaje da svi koji kažu da koriste tajne sastojke ne govore istinu.

- Jednostavno, treba slijediti svoj ukus i to je presudno. Važno je takođe razlikovati riblju čorbu i paprikaš, što mnogi poistovjećuju, čak i na ovom takmičenju. Spreman sam da dođem i naredne godine kako bih branio titulu - rekao je Vukić.

Prvo mjesto u pripremanju jela od pilećeg mesa osvojila je ekipa “Tandem GD” iz Srpca. Glavni kuvar bio je Mile Mitrić koji kaže da je očekivao pobjedu.

- Kako pripremiti najukusnije jelo, niko ne želi da otkrije, pa neću ni ja. Žiri je uživao u mojoj piletini sa žara, ali i posjetioci koji su došli na naš štand. Sljedeći put pripremam nešto novo i ponovo očekujem pehar - rekao je Mitrić.

Manifestaciju, koja je održana u nedjelju, otvorio je načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević, a među prisutnima su bili i ministarka finansija RS Zora Vidović, gradonačelnici Gradiške i Laktaša Zoran Adžić i Miroslav Bojić, kao i načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš.

Adžić je rekao da su ovakve manifestacije važne za regionalnu saradnju, bez koje se ne mogu ostvariti pozitivni efekti na lokalni razvoj.

- Bitno je da se okupljamo i čuvamo svoju tradiciju, nacionalnu kuhinju i Republiku Srpsku kao siguran prostor za opstanak i razvoj. Jer ako budemo odustajali od jedne po jedne tradicije, bojim se da nas na kraju neće ni biti - kazao je Adžić.

Bojić je rekao da ove četiri lokalne zajednice pokušavaju zajednički nastupati ka pretpristupnim fondovima i na taj način obezbijediti veća sredstva za ovaj dio Srpske.

Na “Gastro festu” je održan i mini-sajam na kojem su proizvode iz domaće radinosti, tradicionalna jela i pića predstavila udruženja iz više opština. Generalni pokrovitelj “Gastro festa” je Opština Srbac, a organizator manifestacije je Turistička organizacija opštine Srbac.

Pivo i konopac

Organizovano je i takmičenje u brzom ispijanju piva, a najbrži pivopija u konkurenciji petnaestak takmičara bio je Nedeljko Ostojić iz ekipe “Lučić” iz Srpca, dok je udruženje “Ravnogorski pokret” ubjedljivo trijumfovalo u navlačenju konopca.

- Stalni smo učesnici ove manifestacije i najstarija smo ekipa u takmičenju. Već nekoliko puta smo bili pobjednici u navlačenju konopca i red je, ako ponovimo uspjeh i naredne godine, da dobijemo pehar u trajno vlasništvo - istakao je Slobodan Marić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana