Kud „Most“ proslavio krsnu slavu i održao godišnji koncert

Srna
Kud „Most“ proslavio krsnu slavu i održao godišnji koncert

BRATUNAC - Kulturno-umjetničko društvo (KUD) “Most” iz Bratunca održalo je godišnji koncert i proslavilo krsnu slavu Svetog Jovana Zlatoustog obilježivši tako šest godina postojanja i rada.

Održavanje godišnjeg koncerta povodom krsne slave postalo je tradicija ovog društva, formiranog 2018. godine, a u tročasovnom programu večeras je nastupilo osam grupa ovog društva, od pionira do veterana.

Koncertu i slavi društva prisustvovali su i gosti iz folklornih društava iz Stare Pazove, Vlasenice, Ljubovije, Bileće i Srebrenice.

Nakon bogatog programa, kojim se njeguje kulturna baština i srpska narodna tradicija i običaji, u punoj sportskoj dvorani, učesnici programa i gosti prisustvovali su zajedničkoj večeri i lomljenju slavskog hljeba povodom obilježavanja krsne slave “Mosta”.

Ovom prilikom uručena su priznanja članovima koji su aktivni od osnivanja društva.

Najveće priznanje “Mosta” dodijeljeno je direktoru Uprave Vlade Srbije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujonu i biće mu naknadno uručeno.

Predsjednik “Mosta” Miloš Mitrović rekao je da društvo za šest godina postojanja i uspješnog rada postiglo odlične rezultate i sa početnih 20 povećalo broj na 250 članova.

“Most” je nastao od bivših članova ugašenog bratunačkog KUD-a “Mladost” i folklorne sekcije Srpskog dobrotvornog i kulturnog društva “Sveti Vasilije Veliki”.

Mitrović je istakao da zahvaljujući dobrom radu ovo društvo dobija često pozive za gostovanja i da su uprkos periodu pauze u radu zbog virusa korona, već gostovali u Grčkoj, Bugarskoj, Crnoj Gori i više puta u gradovima širom Srbije.

“Most” svake godine organizuje nekoliko smotri foklora u Bratunca povodom Dana i slave ove opštine, te drugih kulturno-zabavnih i privrednih manifestacija i ugostili su folkloraše iz više gradova u Srbiji i iz istočnog dijela Republike Srpske.

Članovi ovog društva kažu da je “Most” velika porodica koja čuva tradiciju, kulturu i običaje srpskog naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana