KUD Milan Egić iz Brezičana nastupio ispred manastira Krka

Snežana Tasić
KUD Milan Egić iz Brezičana nastupio ispred manastira Krka

Prijedor - Razigrani članovi folklornog ansambla Kulturno-umjetničkog društva "Milan Egić" iz Brezičana kod Prijedora igrom i pjesmom u porti manastira Krka, nedaleko od Kistanja, predstavili su ljepotu srpske tradicije.

Šarenolikim nošnjama i uvježbanim koracima oni su oduševili publiku koja je u srijedu prisustvovala obilježavanju četiri vijeka Bogoslovije i stotinu godina od upokojenja episkopa dalmatinskog Nikodima Milaša. Ne krijući zadovoljstvo predsjednik društva Olivera Brdar je ispričala da im je ovo jedan od najljepših nastupa.

- Čast nam je što smo dali svoj mali doprinos opstanku pravoslavnog centra na ovim prostorima - kazala je Brdareva.

Ona je dodala da je većini članova ansambla ovo bio prvi put da posjećuju manastir Krka, koji je od svog postojanja bio najznačajniji duhovni i kulturni centar pravoslavlja u Dalmaciji, ali i šire.

Pred više stotina vjernika prijedorski folkloraši su u porti manastira odigrali igre sa Grmeča i iz Krajine, koje su autentične za ovo područje. Učestvovali su i u programu koji je iste večeri, na Preobraženje, izveden na glavnom trgu u Kistanju, a kojem je prisustvovao i patrijarh Irinej.

- Aplauze smo dobili od mnogobrojnih mještana i gostiju koji su došli da uveličaju ovu svečanost, a sam nastup pred patrijarhom za nas je predstavljao izuzetnu čast - kazala je Brdareva i dodala da su nastupili i članovi KUD-a "Prosveta" sekcija Split i domaći izvorni pjevači.

Manastir Krka je 1350. podigla srpska princeza Jelena, sestra cara Dušana, a Bogoslovska škola je otvorena još 1615. godine i poznata je kao prva škola za sveštena lica u srpskom narodu.

- Krka je, kroz vijekove, simbol opstanka Srba u Dalmaciji - poručio je patrijarh Irinej i rekao da je sedmovjekovna istorija manastira Krka svjedok i čuvar pravoslavlja u ovim stradalnim krajevima.

Narodne nošnje

Olivera Brdar se prisjetila 2009. godine kada je obnovljen rad Udruženja "Milan Egić".

- Svi članovi su skupljali čepove jednog bezalkoholnog pića i taj novac uložili u kupovinu nošnji. Uz angažovanje djece i omladine, željne da se u našim Brezičanima igra folklor, te uz pomoć njihovih roditelja došli smo do nastupa na značajnim svečanostima kao što je bila ova u manastiru Krka - kazala je Olivera Brdar i dodala da društvo broji 150 članova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana