Kuću Ećimovića u Rogatici krase četiri diplome šumarskog inženjera: Ljubav prema prirodi odredila životni put

Sreten Mitrović
Kuću Ećimovića u Rogatici krase četiri diplome šumarskog inženjera: Ljubav prema prirodi odredila životni put

ROGATICA - Stasavajući uz “Sjemeć” i tatu Milomira, zaljubljenika u prirodu i šumu, Milica, Marko i Nenad Ećimović nisu imali dilemu koji životni poziv da izaberu. Sa diplomama šumarskog inženjera ponosno koračaju stazama koji je njihov otac utabao.

Sve je počelo od Milomira, koji je 1987. godine završio Šumarski fakultet u Sarajevu. Kao mlad inženjer zaposlio se u Šumskom gazdinstvu “Sjemeć” i prošao sve faze rada, do tehničkog direktora gazdinstva, gdje i sada radi. Stopama oca nakon neuspjelog pokušaja studija elektrotehnike, pošao je njegov prvenac, sin Marko (30), stekavši diplomu Šumarskog fakulteta sa 180 ECTS bodova 2015. godine u Sarajevu, koju planira da obogati s još godinom dana studija da bi došao do 240 ECTS bodova.

A onda, poslije završene Gimnazije u Rogatici, po ugledu na oca i starijeg brata, pošla je Milica i najmlađi Nenad. Upisali su se na Poljoprivredni fakultet u Istočnom Sarajevu - Odsjek šumarstvo u Vlasenici. Uspješno su okončali četvorogodišnje studije, a diplome su primili na promociji koja je održana u Vlasenici početkom ovog mjeseca. Radost ovog velikog životnog događaja s njima su podijelili otac i stariji brat.

- Uzimam sebi za pravo da u svoje ime i ime svoje braće kažem da je za naša životna opredjeljenja “kriv” tata. Uvijek se hvalio ljepotom svoga zanimanja, koje podrazumijeva stalni boravak u prirodi i na čistom vazduhu, s pjesmom i cvrkutom ptica, u carstvu divljih životinja. I uz sve to dobija se plata. Tom izazovu nismo odoljeli i evo nas s diplomama šumarskih inženjera s kojom je stariji brat Marko već dobio stalni posao - priča Milica.

Opet je to, dodaje, “tatin Sjemeć”, koji je, kaže njihova druga kuća.

- U njemu je radila i naša pokojna majka, koja je prerano otišla na onaj svijet prije četiri godine u svojoj 58. godini i nije doživjela da vidi uspjeh svojih sinova i mene koja sam otkako pamtim bila njena ljepotica i mezimica - prisjeća se Milica.

Uz svu ljepotu i korist koju nudi posao šumarskog inženjera na planu zdravlja pod devizom “biti šumar znači biti zdrav”, u šumarstvu kao grani privrede vidjeli su i svijetlu životnu perspektivu.

- Naši krajevi bogati su šumom i uz stalno obnavljanje kroz pošumljavanje goleti i obnovu degradiranih šuma, te njegu postojećih i novih kultura biće posla i za nas i za nove generacije - dodaje Marko.

I dok Milica i Nenad čekaju konkurs za prijem pripravnika u preduzeću “Šume Republike Srpske” ili nekoj drugoj firmi kojoj trebaju šumarski inženjeri, ne gube vrijeme. Milica se udala i ovih dana rodila je kćerku Katju, a zajedno s Nenadom ozbiljno se sprema da nastavi master studije šumarstva.

- Želimo da i to odradimo dok smo mlađi i dok nas totalno ne pritisnu radne i porodične obaveze - kaže Milica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana