Kuća od sedre prkosi vremenu u selu Bijela kod Višegrada

Radoje Tasić
Kuća od sedre prkosi vremenu u selu Bijela kod Višegrada

Višegrad - Prvi utisak putnika namjernika koje prilikom posjete Višegradu put nanese u selo Bijela jeste da je ovdje vrijeme stalo, čemu svjedoče napuštene vodenice, kamene kuće, ali i pokoja brvnara.

Među ovim građevinama iz prošlosti ističe se nekadašnji dom porodice Milojević, koja svojom ljepotom prkosi zubu vremena. Nasljedstvo djedova, kuću od sedre, Milija Milojević je sačuvao u izvornom obliku, a putnici koji prođu putem pored nje dive se njenoj ljepoti.

- Trudiću se da sačuvam autentičan ambijent kao što je bilo u prošlosti. Ove kuće su bile veoma dobre za stanovanje, jer je sedra dobar izolacioni materijal i u svim prostorijama je zimi bilo toplo, a ljeti hladnije - rekao je Milojević.

On je ispričao da su prije Drugog svjetskog rata većina kuća u selu Bijela kod Višegrada bile brvnare. Podrum je bio ozidan od kamena, a sprat napravljen od brvana starih borova.

- Takva gradnja bila je spora i skupa jer su se koristila najstarija stabla bora, koja su se sjekla u trupce, a oni bi se gulili i na volovskim zapregama i dovozili do mjesta gdje su se strugali na daske, grede, rogove i letve. Taj težak posao obavljala su trojica spretnih strugara - rekao je Milojević.

Dodao je da je nakon toga građa dovožena na mjesto gdje će se kuća praviti. Prvo je pripremljen kamen za zidanje podruma koji su klesali majstori dunđeri, poslije čega bi se slagala brvna ili direci i dizala krovna konstrukcija.

Gradnja kuće tako se odužila i na nekoliko godina, zbog čega su se neki domaćini odlučivali za jeftiniji način gradnje. Tako su domaćini Nikola i Sredoje Milojević prije 80 godina u zaseoku Brijeg podigli kuću od sedre.

- Majdan sige bio je u Razdolinama, kod vodenica. Majstori su krampovima, štangama i ćuskijama sjekli velike komade sedre, a onda su je po dvojica njih testerama kladarama rezali na komade određene veličine. Slijedio je prevoz na saonicama do temelja buduće kuće - priča Milojević.

On kaže da su braća Nikola i Sredoje brzo sedrom ozidali zidove, koje su, osim malterom, učvršćivali i direcima.

Pored ove, nasljednici su kasnije sagradili veću kuću, ali je ova sačuvana i u njoj bi se još moglo stanovati.

- U ovoj kući od sedre rođen je stric arhimandrita Justina Tasića. Justinov djed se prizetio u selo Macute, gdje je zasnovao porodicu. Milisav, monaško ime Justin, rođen u Macutama, 20 godina je bio iguman manastira Visoki Dečani, a onda Savine kod Herceg Novog, gdje je i sahranjen - ispričao je Milojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana