Krsna slava u Srpcu u znaku jubileja

D. J.
Krsna slava u Srpcu u znaku jubileja

SRBAC - Svečanosti u Srpcu, koje su organizovane povodom krsne slave opštine Pokrova presvete Bogorodice, imale su ove godine poseban značaj jer je obilježena devedeseta godišnjica otkako ova lokalna zajednica nosi svoje današnje ime.

Više hiljada građana prisustvovalo je svečanoj litiji i osvećenju slavskog hljeba i žita u hramu Vaskrsenja Hristovog, a održan je i tradicionalni Pokrovski dan folklora. Na svečanoj akademiji u Domu kulture “Uglješa Kojadinović” uručena su najvažnija opštinska priznanja, a Povelju opštine dobio je arhimandrit Teofil Dimitrić, nastojatelj manastira Osovica. Uručeno je i devet zahvalnica opštine i dvije nagrade opštine mladima koji su dobili po 500 KM.

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević podsjetio je na slavnu istoriju Srpca kroz vijekove i istakao da je zahvaljujući upornosti popa Milana Radukića i drugih uticajnih ljudi, zahtjev za promjenu dotadašnjeg imena Bosanski Svinjar više puta dopunjavan i konačno promijenjen rješenjem ministra unutrašnjih poslova Kraljevine Jugoslavije Živojina Lazića 1933. godine.

- Za vrijeme ustanka u BiH koji je trajao do 1878, Svinjar je bio čuven u međunarodnim krugovima po snažnom otporu protiv osmanlijske vladavine. Svjedoci smo da se istorija ponavljala i da je naš narod na svojim plećima još tri puta iznio teret rata u prošlom vijeku, što je ostavilo nesagledive posljedice na razvojni put, a ponajviše na brojnost stanovništva – rekao je Dragosavljević. On je podsjetio da se opština svaki put izdigla iz pepela ratnih sukoba gradeći infrastrukturu, škole, javne ustanove, kulturne, vjerske i druge objekte.

- Samo lani smo rekonstruisali oko 40 kilometara puteva, izgradili vodovode u Razboju Ljevčanskom i Ilićanima, a u završnoj smo fazi izgradnje novog vrtića i zgrade za mlade bračne parove - istakao je Dragosavljević. Priređena je i izložba slika sa jubilarnog 40. saziva Likovno-ekološke kolonije “Bardača-Srbac” i tradicionalni Konjički sabor, a organizovan je i koncert grupe “Amadeus bend” iz Srbije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana