Krompir u Nevesinju kao svoj na svome

Anita Janković Rečević
Krompir u Nevesinju kao svoj na svome

NEVESINjE - Na plodnim oranicama podno planine Velež nevesinjski povrtari decenijama proizvode krompir izuzetnog kvaliteta, za koji se uvijek nađu kupci jer je, kako ponosno tvrde, bez konkurencije na ovim prostorima, zbog čega su ga i brendirali, što će im osigurati nova tržišta i bolju zaradu.

Da je kvalitet nevesinjskog krompira bez premca potvrdili su i u Agenciji za bezbjednost hrane BiH kada su krajem prošle sedmice proizvođačima u Nevesinju dali rješenje o registraciji geografskog porijekla proizvoda. Time je nevesinjski krompir postao prvi brendirani proizvod u Srpskoj, zaštićen u skladu sa zakonodavstvom EU, što omogućava proizvođačima ovog tradicionalnog proizvoda podnošenje zahtjeva i sticanje odgovarajuće oznake porijekla i geografskog porijekla i na nivou EU.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Siniša Bratić kaže da nema domaćinstva u ovoj maloj planinskoj opštini na istoku Hercegovine koje ne sije krompir, ističući da godišnja proizvodnja dostiže oko 6.000 tona. Najveći dio plasira se na domaće tržište, manje količine završe u izvozu, a dio stanovnici zadrže za potrošnju.

- Ponosni smo što je naš krompir prvi zaštićen u Srpskoj. Od te privilegije očekujemo brojne benefite - navodi Bratić. Prema njegovim riječima, povrće će od sada prodavati u zaštićenom pakovanju, sa etiketom “nevesinjski krompir”, što će zaštititi i proizvođače i potrošače.

- Naši povrtari su nerijetko trpjeli štetu zbog zloupotreba jer su trgovci krompir sa drugih područja prodavali kao nevesinjski, što više neće biti moguće. Tako će i potrošači znati šta kupuju. Očekujemo da dođe i do masovnije proizvodnje, ali i rasta cijene za desetak odsto - rekao je Bratić.

Predsjednik Udruženja proizvođača nevesinjskog krompira Miloš Kravić ističe da su prve poteze za dobijanje oznake geografskog porijekla povukli prije tri godine kada su osnovali udruženje.

- Od brendiranja, prije svega, očekujemo nova tržišta i rast cijene, koja je prethodnih godina u prosjeku bila oko pola marke po kilogramu. Sjetvene površine pod krompirom proljetos su povećane za oko 30 odsto - ističe Kravić. Plan im je, priča on, da pokrenu proizvodnju krompira za čips i osnuju mini-fabriku, ali i da se okrenu tržištu EU.

- Naš krompir je nadaleko čuven jer se izdvaja po visokom kvalitetu. Prosječna nadmorska visina na kojoj se sije je 870 metara, što mu veoma pogoduje jer insekti poput krompirove zlatice ne dolaze u visoke predjele, a i planinska klima mu osigurava visok procenat suve materije. Kažu da se krompir u Nevesinju osjeća kao kod kuće, a to su prepoznali i kupci, kojih ne manjka unazad deset godina - ističe Kravić i dodaje da sve što proizvedu prodaju na području Trebinja, Dubrovnika, zapadne Hercegovine i Sarajeva.

Privredno društvo “Kumin” iz Nevesinja godišnje zasije oko 15 hektara krompira, a sve proizvedeno povrće plasira domaćim marketima.

- U sezoni proizvedemo između 200 i 300 tona krompira. To je težak posao, koji traži mnogo rada i odricanja, ali se može lijepo živjeti od proizvodnje - ističe vlasnik “Kumina” Mile Kuljić, navodeći da je poljoprivredna proizvodnja deficitarna jer na domaćem tržištu fali kvalitetnog povrća.

 Startap

Miloš Kravić ističe da je Udruženje proizvođača nevesinjskog krompira u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom u Istočnom Sarajevu i IFAD-om proljetos podijelilo startap pakete za 90 korisnika. U paketima se nalazimo sjeme krompira, đubrivo i sredstva za zaštitu dovoljna da se zasije i obradi pet dunuma zemljišta.

- Projekat će trajati dvije godine, a idućeg proljeća očekujemo da će broj zainteresovanih građana za pakete premašiti 200 - rekao je Kravić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana