Kriterijumi za vrednovanje rada sudija skinuti sa dnevnog reda

Srna
Foto: Srna

SARAJEVO - Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH skinuo je sa dnevnog reda sjednice tačku koja se tiče izmjene kriterijuma za vrednovanje rada sudija i stručnih saradnika u sudovima BiH, izjavio je predsjednik Savjeta Halil Lagumdžija.

“Oni koji su donosili norme, a to je saziv VSTS-a iz 2012. godine, imali su u vidu godišnju normu i nespretno je ugrađeno da se norma dobija množenjem 11 mjesečnih normi. Da smo usvojili ovakav prijedlog koji se danas našao na sjednici, norma bi na godišnjem nivou bila smanjena za devet odsto linearno, što bi bilo pogubno sa aspekta efikasnosti pravosuđa, ali i niza dugih aspekata”, rekao je Lagumdžija novinarima u pauzi prvog dana zasjedanja VSTS.

Objašnjavajući zbog čega je bio protiv ovakvog stava, Lagumdžija je naveo da bi, pored smanjenja efikasnosti, došlo do produženja rokova u kojima se vode svi postupci pojedinačno, te dodao da bi građani mogli tražiti naknadu štete za probijanje rokova.

“Naš pravosudni sistem u velikom dijelu zavisi od pomoći međunarodne zajednice kroz finasiranje brojnih projekata. Da je današnji prijedlog prošao, svi ti projekti i pomoć bili bi obustavljeni, a pravosuđe u BiH ne bi moglo funkcionisati”, rekao je Lagumdžija.

On kaže da je donesen zaključak da se sve vrati na rad odjeljenju koje prati efikasnost sudova i na razmatranje komisiji koja se bavi tom problematikom kako bi se dobio novi prijedlog.

Osim toga, kaže Lagumdžija, usvojen je i zaključak da se od svih sudova zatraži da se o ovom pitanju izjasne na svojim sjednicama ili kolegijumima, te zaključke dostave VSTS-u, gdje će se provesti suštinska rasprava.

“Uspjeli smo ovo spriječiti, ovo je, po mom mišljenju, bio pokušaj udara na pravosudni sistem, a problem ćemo rješavati u narednom periodu”, rekao je Lagumdžija.

On kaže da je na današnjoj sjednici bilo i riječi o čestim zahtjevima za izuzeće glavnog disciplinskog tužioca Alene Kurspahić Nadarević iz određenih predmeta.

“Ako se usvoji zahtjev za njeno izuzeće, niko iz Kancelarije disciplinskog tužioca ne može postupati, jer ovlaštenja za to daje glavni disciplinski tužilac. Do sada smo ove probleme privremeno rješavali angažovanjem naših pravnika koji, objektivno, ne žele taj posao. Mislimo da ovaj problem možemo riješiti tako što ćemo tražiti eksterne sudije i tužioce koji nisu članovi Savjeta”, rekao je Lagumdžija.

On navodi da će biti napravljena lista prijavljenih, a softver će odrediti ko će postupati u situacijama kad dođe do izuzimanja Kancelarije disciplinskog tužioca.

Odgovarajući na pitanja novinara o zaštiti sistema za automatsko upravljanje predmetima /CMS/, Lagumdžija je rekao da se na tome mora raditi.

On kaže da je CMS uspostavljen da bi se spriječila zloupotreba u odabiru ko će koji predmet raditi, ali da imaju indicija da je bilo zloupotreba i da svaka od njih čini disciplinski prekršaj.

Lagumdžija je naveo da su u proceduri izmjene i dopune Zakona o VSTS-u.

Govoreći o disciplinskim postupcima, Lagumdžija je rekao da se postupak može pokrenuti protiv bilo kojeg nosioca pravosudne funkcije i da ne zna kako podnošenje disciplinskih tužbi protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i glavnog tužioca BiH Gordane Tadić može uticati na sistem.

“Formirane su komisije i one su trajne i kroz sistem izabrane. Može ovo biti i pozitivno i negativno. S jedne strane se pokazuje da nema nedodirljivih, a s druge strane u javnosti se stvara negativna slika”, rekao je Lagumdžija.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana