Kreče škole koje prokišnjavaju

Danijela Stokanić
Kreče škole koje prokišnjavaju

Banjaluka - U većini osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj tokom ljetnog raspusta biće osvježene učionice i obavljene najhitnije sitne popravke, jer za veće radove, tvrde direktori, nema novca.

Za hitne popravke, koje su u mnogim školama već počele, Ministarstvo prosvjete i kulture RS je ove godine budžetom izdvojilo 400.000 KM, dok će samo rijetke ovog ljeta dobiti novi izgled. Do jeseni bi, u okviru projekta energetske efikasnosti, trebalo da zasija zvornička OŠ "Sveti Sava" i škola "Mladen Stojanović" Laktaši, kao i prijedorska Gimnazije "Sveti Sava".

Potpuno novu školu će dobiti đaci bijeljinske područne OŠ "Vuk Karadžić", koji su zbog katastrofalnih uslova nastavu završili u prostorijama drugih škola. Ostali uglavnom nemaju razloga za radost.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola regije Bijeljina Milica Perković je istakla da će osnovce sa područja Semberije u septembru dočekati okrečene i osvježene učionice, sa drugim manjim korekcijama, koje su neophodne po određenim pravilnicima i standardima.

- Neke škole su aplicirale projekte ka vladi Japana, koja obnovu finansira sa 180.000 KM, međutim još nemamo informacija da li su odobreni - rekla je Perkovićeva.

Prema riječima predsjednika Aktiva direktora osnovnih škola Prijedor Stevice Džogazovića, mnoge škole na području ove regije vape za obnovom, ali će krupni radovi ipak izostati.

- Obnova je, između ostalog, neophodna područnom odjeljenju Rasavci OŠ "Dositej Obradović". Svi smo se angažovali da pronađemo novac za radove, jer su uslovi veoma loši, međutim još nemamo povratnih informacija - kazao je Džogazović.

Okrečenim i uređenim učionicama mogu se nadati đaci i nastavnici sa područja banjalučke regije, ali ne i znatno boljim uslovima. Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola regije Banjaluka Miroslav Popržen istakao je da će banjalučka OŠ "Sveti Sava", na čijem je on čelu, pored sitnih popravki i krečenja ove godine dobiti samo novu ogradu.

- Kada je riječ o ostalim školama u Banjaluci, nemam informacije da će ovog ljeta biti ozbiljnih investicija, poput mijenjanja fasade, stolarije, kotlovnica i slično. Međutim, redovnih radova sigurno će biti u svim ustanovama - rekao je on.

Dobrim uslovima ne mogu se pohvaliti ni u banjalučkoj Tehničkoj školi, koju pohađa najviše đaka na području ove regije. Na zidovima ove škole pohvatala se mahovina, a vlaga se osjeti sa svih strana, jer krov prokišnjava, pa su prinuđeni da kišu sakupljaju u kantama.

U Aktivu direktora srednjih škola sarajevsko-romanijske regije ističu da je školama iz istočnog dijela Srpske potrebna obnova, koje, kako kažu, ni ove godine neće biti.

- Nijedna škola sa područja sarajevsko-romanijske regije nema dovoljno novca da sama krene u rekonstrukciju, zbog čega će biti urađeni samo najneophodniji radovi, poput krečenja - kazali su u ovom aktivu.

Dodali su da je sanacija najpotrebnija objektu u kojem su smještene škole "28. jun" i Gimnazija u Istočnoj Ilidži, istakavši da je fasada nedavno urađena, ali je enterijer u katastrofalnom stanju.

Novo ruho

Na području grada Banjaluka proteklih godina obnovljeno je nekoliko zgrada osnovnih škola i postalo energetski efikasno, čime štede energiju i smanjuju troškove.

Novo ruho, zahvaljujući ovom projektu dobile su OŠ "Aleksa Šantić" u Rosuljama, zatim OŠ "Dositej Obradović" u Obilićevu i "Borisav Stanković" u Lazarevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana