Kraljevska Vila u Han Pijesku uzdanica turističkog zamaha

Miloš Vasiljević
Kraljevska Vila u Han Pijesku uzdanica turističkog zamaha

HAN PIJESAK - Rekonstrukcija vile Karađorđevića u Han Pijesku najvjerovatnije će biti završena do sredine naredne godine, a nadležni u opštini sve nade polažu u šansu da će ovaj kulturno-istorijski biser romanijskog kraja, kada bude obnovljen, u ovaj kraj privući turiste iz zemlje i cijelog regiona.

          Načelnica Odjeljenja za upravljanje razvojem, privredu, finansije i društvene djelatnosti opštine Han Pijesak Slavica Ašonja kazala je za “Glas Srpske” da se ideja o rekonstrukciji ljetne rezidencije Karađorđevića prvi put javila prije desetak godina.

 - Sada se završava prva faza i to je samo manji dio radova, a to su suteren i prvi nivo vile. Osim iz lokalne kase, novac smo obezbijedili i sa drugih adresa. Iz programa javnih investicija Republike Srpske dobili smo 150.000 maraka, a od grada Istočno Sarajevo 50.000 KM. Obnova objekta ukupno će koštati oko 3.000.000 maraka - rekla je Ašonja.

Prema njenim riječima, druga i treća faza planirane su za narednu godinu, a prije toga će ući u proceduru kreditnog zaduženja.

- Vjerujem da će vila Karađorđevića biti pod krovom do ljeta naredne godine - rekla je Ašonja.

Podsjetila je da je to jedini objekat kraljevske porodice Karađorđević na području BiH.

- Što se tiče građevinskog dijela, trebalo bi da bude završen iduće godine, a na nama je da ispoštujemo sve procedure i odaberemo dobrog izvođača koji će svoje obaveze izvršiti u roku - rekla je Ašonja.

Ona je naglasila da se vode idejom da bi vila Karađorđevića mogla u budućnosti da bude okosnica razvoja turizma.

 - Glavna tačka oko koje ćemo praviti priču turističkog zamaha upravo je vila Karađorđevića - dodala je ona.

Han Pijesak je turistička banja, ima idealan geografski položaj za bavljenje raznim vidovima turizma, ali nema turističku organizaciju. Rukovodilac Sektora za promociju turizma u Turističkoj organizaciji Srpske Marko Radić rekao je za “Glas Srpske” da je obnova vile Karađorđevića projekat koji može pokrenuti stvari nabolje u tom kraju. Kako kaže, takvi objekti mamac su za turiste, što generiše i potrebu za smještajem.

- Sam značaj objekta je veliki među srpskim stanovništvom iz svih krajeva bivše Jugoslavije, a i šire, tako da dolazimo do milionskih brojeva potencijalnih posjetilaca u narednim godinama. S obzirom na to da su, kada su statistički parametri o broju dolazaka i noćenja u pitanju, turisti iz Srbije na prvom mjestu, ovo je dobra prilika da se i taj kraj turistički razvije jer ima potencijale - rekao je Radić.

Rezidencija kralja Aleksandra Karađorđevića u Han Pijesku jedina je kraljevska rezidencija u BiH. Sagrađena je 1921. godine. Dvorac je u Drugom svjetskom ratu dijelom oštećen, a poslije rata služio je kao rezidencija državnih službenika. Izgorio je u požaru 2005. godine. Vodi se kao nacionalni spomenik BiH.

Raznolikost

Marko Radić je istakao i značaj geografskog položaja Han Pijeska, jer su u blizini te lokacije Igrišta u Vlasenici i Banja Guber u Srebrenici, a raznolikost čini bogatstvo tog kraja.

- To bi moglo da stvori kvalitetan turistički prsten i potencijal koji se ulaganjima može isplatiti. Uz posjete turista daje se šansa i malim poljoprivrednim proizvođačima da nađu interes u proizvodnji i prodaji hrane, a kojima je jedini garant prodaje upravo turizam - rekao je Radić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana