Kraljević: Vlasenica dobija impozantan spomenik palim borcima i savremeni trg

Srna
Kraljević: Vlasenica dobija impozantan spomenik palim borcima i savremeni trg

VLASENICA- Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević izjavio je Srni da će uskoro početi uređenje gradskog trga i izgradnja spomen-obilježja poginulim borcima u 20. vijeku, ukupne vrijednosti 1.027.702 KM, u okviru saradnje lokalne zajednice sa Vladom Republike Srpske.

Centralni spomenik biće podignut u čast 320 palih boraca u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Kraljević je rekao da je opština nosilac projekta i da je idejno rješenje izrađeno u saradnji sa projektnim studiom "Motika" iz Zvornika i arhitektom Novicom Motikom, koji je poznat po tome što je uradio Spomen-muzej u Starom Brodu.

Prema njegovim riječima, vajar je Kiril Mukaetov iz Skoplja, a izvođač radova biće preduzeće "Zvornik putevi".

"Izgradnja centralnog spomenika palim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu jedan je od projekata od velikog značaja za ovu lokalnu zajednicu i njenu istoriju, koju ostavljamo mlađim generacijama i na šta sam posebno ponosan", izjavio je Kraljević.

On je dodao da će ubrzo početi sa izgradnjom centralnog spomenika, odnosno sa pripremnim građevinskim radovima, u skladu sa završetkom izlivanja spomenika, koje je pri kraju.

"Osim postavljanja spomenika, biće uređen i gradski trg što će uticati i na unapređenje obavljanja privredne aktivnosti jer je na gradskom trgu u okviru poslovnih objekata smještena većina privrednih subjekata koji posluju na području opštine", naveo je Kraljević.

On je rekao da je centralni spomenik jedan vid zahvalnosti ljudima koji su dali život za slobodu i da će njegovom izgradnjom na gradskom trgu biti sačuvana istorija koja ne smije biti zaboravljena.

Svečano otkrivanje i osveštanje spomenika biće upriličeno 21. septembra, na Dan i krsnu slavu opštine Vlasenica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana