Kraj stečaja u srbačkoj “Motajici” nakon 13 godina

 Milijana Latinović
Kraj stečaja u srbačkoj “Motajici” nakon 13 godina

SRBAC - Oko 39.000 hektara poljoprivrednog i šumskog zemljišta u srbačkoj opštini, koje je nekada pripadalo Privrednom društvu (PD) “Motajica” biće predato u vlasništvo Republici Srpskoj.

Rekla je to za “Glas Srpske” stečajna upravnica PD “Motajica” Nataša Kosić, nakon jučerašnjeg ročišta za glavnu diobu na kojem je usvojen njen prijedlog da stečaj u tom društvu bude zaključen i da se ono briše iz sudskog registra.

Kosićeva je preuzela dužnost nakon smrti prethodnog stečajnog upravnika i odmah započela identifikaciju imovine stečajnog dužnika koja se prostire na čitavoj srbačkoj opštini.

- Identifikovano je zemljište na ukupno 2.275 parcela i ono treba da bude predato Republici Srpskoj - rekla je Kosićeva.

Dodala je da su ukupno prijavljena potraživanja povjerilaca iznosila 4,7 miliona maraka.

- U toku stečajnog postupka koji je trajao gotovo 13 godina namireni su razlučni povjerioci u potpunosti, viši isplatni red, odnosno radnici u potpunosti i opšti isplatni red u procentu od 50 odsto od prijavljenih potraživanja, troškovi reorganizacije i troškovi stečajnog postupka u potpunosti - rekla je Kosićeva.

Podsjetila je da je poslovanje ovog stečajnog dužnika obustavljeno još 2002. godine.

- Neko vrijeme nakon toga prihodi su ostvarivani od zakupa imovine, ali to nije bilo dovoljno za uspješno poslovanje, iz godine u godinu su se stvarali gubici pa je došlo do nemogućnosti izmirivanja obaveza dužnika, čime su stečeni uslovi za otvaranje stečajnog postupka. Rješenjem Osnovnog suda u Banjaluci od 19. maja 2005. godine otvoren je stečajni postupak - podsjetila je Kosićeva.

Dodala je da je Skupština povjerilaca na izvještajnom ročištu prihvatila, a sud potvrdio plan reorganizacije stečajnog dužnika.

Odbor povjerilaca u postupku reorganizacije je na sjednici održanoj 2008. godine ocijenio da se stečajni plan ne sprovodi.

Utvrđeno je da nema mogućnosti za oporavak privrednog društva, da postoji platežna nesposobnost i da ono nije u mogućnosti da izmiruje obaveze iz plana reorganizacije pa je zatraženo od zakonskog zastupnika da pokrene proceduru za otvaranje novog stečajnog postupka.

Osnovni sud u Banjaluci je 2. jula 2009. godine otvorio stečajni postupak nad PD “Motajica”.

Upravna zgrada

Na licitaciji koja je održana u septembru ove godine prodata je upravna zgrada PD “Motajica” i to za 68.000 maraka, što je za 26.000 KM više u odnosu na cijenu po kojoj je bila ponuđena. Prodajom te zgrade koja se sa pripadajućim zemljištem prostire na 375 kvadrata završena je prodaja imovine stečajnog dužnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana