Kraj stečaja PD “Motajica” na pomolu nakon 13 godina

Milijana Latinović
Kraj stečaja PD “Motajica” na pomolu nakon 13 godina

SRBAC - Upravna zgrada Privrednog društva (PD) “Motajica” u stečaju iz Srpca prodata je na licitaciji za 68.000 maraka, što je za oko 26.000 KM više u odnosu na cijenu po kojoj je bila ponuđena.

Rekla je to “Glasu Srpske” stečajna upravnica “Motajice” Nataša Kosić, naglasivši da je na licitaciji, koja je održana u ponedjeljak, bilo 12 zainteresovanih kupaca, od kojih sedam fizičkih i pet pravnih lica.

- Zgradu, staru gotovo sedam i po decenija, sa zemljištem kupio je Radenko Đurđević iz Laktaša. On je već uplatio depozit i ima rok mjesec dana da uplati preostali izlicitirani iznos. Za sada ne znamo kakvi su mu planovi sa tom zgradom, znaćemo vjerovatno u narednom periodu - kazala je Kosićeva.

Dodala je da je prodajom ove zgrade, koja se sa pripadajućim zemljištem prostire na 375 kvadrata, završena prodaja imovine stečajnog dužnika.

Kosićeva je podsjetila da je stečaj PD “Motajica” otvoren prije nepunih 13 godina i naglasila da očekuje da će postupak biti okončan u iduća dva mjeseca.

Nekadašnje privredno društvo “Motajica” otišlo je u stečaj 2009. godine. Nakon smrti prethodnog stečajnog upravnika, Kosićeva je, po preuzimanju dužnosti, započela identifikaciju imovine koja se prostire na čitavoj srbačkoj opštini.

- Završena je i identifikacija zemljišta i već na idućoj Skupštini povjerilaca, koja bi trebalo da bude održana za mjesec, predložiću da se preda na korištenje Republici kako i treba i tu bi bio i kraj stečaja. Očekujem da ćemo za dva mjeseca to sve završiti - rekla je Kosićeva.

Podsjetila je da su do sada održane tri diobe i da su bivši radnici, koji su uglavnom bili povjerioci, namireni oko 86 odsto.

Osim toga, dodala je, tu su i troškovi stečaja odranije koji moraju biti namireni nakon što legne novac od prodaje upravne zgrade.

- Tu je i razlučni povjerilac koji ima manju hipoteku na toj zgradi, tako da sve to treba da riješimo - rekla je Kosićeva.

Lokacija najveća prednost

Nataša Kosić je podsjetila da je upravna zgrada PD “Motajica” izgrađena još 1948. godine i naglasila da je u veoma lošem stanju.

- Iako su oštećeni i krov i zidovi, zgrada se nalazi na odličnoj lokaciji, gotovo u centru Srpca - rekla je Kosićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana