KPZ Doboj: Iza rešetaka uskoro kutak za djecu i soba za invalide

Danijela Stokanić
KPZ Doboj: Iza rešetaka uskoro kutak za djecu i soba za invalide

Doboj - Soba za invalide, nova kuhinja i vešeraj, uz maksimalno pojačanu bezbjednost u Kazneno-popravnom zavodu Doboj, zatvorenicima će biti na raspolaganju od kraja ovog mjeseca, dok će njihovi mališani, kad im dođu u posjetu, imati svoj kutak.

Na taj način uslovi u ovoj ustanovi biće višestruko poboljšani. Kako je objasnio direktor ovog zavoda Branko Miletić, riječ o kompletnoj rekonstrukciji donjeg sprata zatvora, za koju su novac obezbijedili Vlada RS, te ministarstva pravde i poljoprivrede. Rekonstrukcija, koja je krenula početkom juna, ovih dana se privodi kraju.

- Osim elektroinstalacija, vodoinstalacija i kanalizacionog sistema, nanovo će biti urađen i video-nadzor, panikalarni sistem obezbjeđenja vrata i prozora. Takođe, svi ulazi i izlazi u prostorije gdje borave zatvorenici biće pokriveni detektor vratima. Kroz ova vrata se ništa neće moći unijeti i iznijeti, a da to ne bude detektovano - objasnio je Miletić.

Dodao je da će na taj način biti spriječen unos bilo kakvih nedozvoljenih predmeta u zatvor.

- Novom raspodjelom prostorija napravili smo takozvane "čiste sobe", koje podrazumijevaju da u određenom dijelu borave oni koji su osuđeni za iste vrste djela, odnosno oni koji imaju istu težinu kazne. Novitet je i soba za invalide - istakao je Miletić dodajući da će zajedno s njima u sobi boraviti i osuđenik koji će im pomagati, za šta će primati određen honorar.

Ono što će najviše obradovati mnoge, istakao je Miletić, je proširena soba za posjete u sklopu koje će biti formiran i kutak za djecu, a sve kako bi mališani, koji budu dolazili u posjetu, bili što opušteniji. U dijelu radova, dodao je Miletić, učestvovali su i zatvorenici kojima to kazna dozvoljava.

Malinjak i koze

U Privrednoj jedinici Kazneno-popravnog zavoda Doboj u planu je otvaranje pogona za proizvodnju kozjeg sira koji će praviti zatvorenici. Osim toga, uprava KPZ Doboj naredne godine ima u planu i proizvodnju malina.

- Takođe, u blizini se završava i gradnja fabrike za preradu voća, tako da ćemo imati gdje da plasiramo naše proizvode - rekao je Branko Miletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana